Váratlan fordulat Czeglédy Csaba ügyében

HírKlikk 2019. szeptember 13. 07:22 2019. szept. 13. 07:22

„Egyéb ok" miatt elfogultságot jelentett be két olyan bíró, akiknek hamarosan el kellett volna kezdeni a Czeglédy Csaba és társai elleni büntetőügy tárgyalását – erősítette meg a hvg.hu értesülését a Szegedi Törvényszék, hozzáfűzve: a bírák elfogultsági bejelentésének indokai nem nyilvánosak, így erről nem áll módjukban tájékoztatást adni.

Ezzel a döntéssel a 3 fős bírói tanács 2/3-a kiesett, így „haladéktalanul intézkedtek egy új bírói tanács kijelölése" érdekében, amely meg is történt.

Azon túl, hogy az eredetileg tervezett szeptember 23-i kezdéshez képest tovább csúszik az ügy elbírálása, a másodikra összerakott bírói tanáccsal kapcsolatban is aggályok merülhetnek fel – írja a portál. Ugyanis ahogy azt a hvg.hu által még nyáron nyilvánosságra hozott belső bírósági dokumentumból kiderül: gyakorlatilag nincs olyan büntetőbíró az egész Szegedi Törvényszéken, akire rá lehetne bízni a Czeglédy és társai elleni pert. Ezt a dokumentumot a törvényszék elnöke, Tárkány-Szűcs Babett írta a bírósági hierarchiában felette található Szegedi Ítélőtábla vezetőjének.

Két alapvető okot fogalmazott meg: A törvény kimondja, hogy a vádemelést követően nem járhatnak el azok, akik az ügy korábbi szakaszában már részt vettek, döntést hoztak az ügyben, hiszen így nem kellően pártatlanok. Mivel a Czeglédy-ügy 2015 óta ezen a bíróságon zajlott, szinte minden bíró belefolyt már az ügybe, így összesen 16 bírót emiatt szerinte ki kellene zárni.

A 16 bíró közt szerepelt az a két bíró is, akik most állítólag maguktól, „egyéb ok” miatt visszaléptek.

Csakhogy a törvényszék elnöke arra is hivatkozott: az így megmaradt, „kizárással nem érintett” négy bíró a hatályos ügyelosztási rend alapján „csak és kizárólag fellebbviteli ügyek intézésében vesz részt”, illetve egyikük meg a bv-eseteket viszi.

A törvényszék által megnevezett, visszalépő bírók helyett kijelölt mindkét bíró ebben az utóbbi felsorolásban szerepel.

Czeglédy Csaba közösségi oldalán így kommentálta az eseményeket:

"Megdöbbentő fejlemény az engem és társaimat érintő ügyben: az a két bíró, akik ellen kizárást jelentettünk még év elején, maguk jelentették be most az elfogultságukat, és kiszálltak.
Így mindent elölről kell kezdeni.

Ők ketten ebben a koncepciós eljárásban már nem vesznek részt, azonban sajnálatos módon a Szegedi Törvényszék elnöke továbbra is kiszolgálja a hatalmat.

Olyan két újabb bírát sikerült kijelölnie, akik a Szegedi Ítélőtáblának irt saját levele szerint szintén kizártak az eljárásból. A Szegedi Törvényszék továbbra is elvon bennünket a törvényes bíráinktól, ez pedig súlyosan törvénysértő.

Ez ellen a két bíró ellen is megtesszük a szükséges jogi lépéseket.

Pontosan tudják egyébként, hogy nem követtünk el bűncselekményt, ezért jobb lenne nekik, ha eljárásjogi hiba miatt nyernénk, és nem amiatt, mert kiderül, hogy ez az elejétől fogva egy koncepciós eljárás, amihez végig asszisztáltak. Tudatosan hagyják, hogy elvérezzen az ügy, csak közben emberek élete megy tönkre."

Forrás: Hírklikk