Varga eurója, Matolcsy ázsiója

Föld S. Péter 2019. november 8. 14:12 2019. nov. 8. 14:12

Matolcsy György megint megmutatta, hogy piros pöttyök ide, ősmagyar agysebészet oda, ő még mindig tud újat mondani azoknak, akiket érdekel, amit mond. Legutóbb a Financial Times-ban írt cikket arról, hogy az eurozóna létrehozása rossz döntés volt, és eljött az ideje, hogy létrehozzunk a tagállamok számára egy kilépési mechanizmust. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint már a közös pénz bevezetése sem volt jó ötlet, a franciák azért találták ki annak idején, hogy ellensúlyozzák Európában a németek térhódítását.

Hogy ezek a franciák mennyire nagy huncutok! Ha nem Matolcsy mondja, el sem hinnénk. Amúgy Varga Mihály, aki miniszter Orbán Viktor kormányában, más véleményen van, mint a jegybank elnökeként alkalmazott Matolcsy. Szerinte az euró hasznos és előnyökkel jár, arról nem is beszélve, hogy Magyarország az uniós belépéskor kötelezettséget vállalt az euró bevezetésére. Igaz, céldátum nem szerepelt a szerződésben, de ez nem azt jelenti, hogy mindenki mindenféle hülyeségeket beszélhet. Pontosabban, mindenkinek jogában áll ostobaságokat terjeszteni, kivéve az MNB elnökének, mert ha ő mond sületlenségeket, akkor annak hatása van a magyar gazdaságra, s ily módon a sokat hivatkozott magyar emberek életére, gyerekeink jövőjére.

Nem az első eset, hogy Varga és Matolcsy egymásnak feszül. Pedig, mindketten ugyanazon a közgazdasági egyetemen tanultak, igaz, ezek szerint más tanáraik voltak. Vagy, és ez sem zárható ki, ugyanazoktól a tanároktól mást tanultak.

Néhány hónappal ezelőtt Varga Mihály azon aggódott, hogy a magyar gazdaság – más országok gazdaságához hasonlóan – kihívások előtt áll, mert a világgazdaságban felhők gyülekeznek, mire Matolcsy válasza az volt, hogy minden rendben van, a töretlen fejlődésnek nincs akadálya

Orbán Viktor évekkel ezelőtt azt mondta, hogy neki Matolcsy György a jobb keze, és, tette hozzá a miniszterelnök, az ember nem szokott megválni a jobb kezétől. Miután  Orbán ezt a kijelentését azóta sem vonta vissza, azt kell gondolnunk. hogy Matolcsy továbbra is élvezi a kormányfő bizalmát, s Orbán hallgat rá, bármit is mondjon. Beszélhet neki a japán és a magyar gyermekek fenekén lévő piros pöttyökről éppúgy, mint arról, hogy az atlanti korszak helyett Eurázsia kora következik, s lesz közös eurázsiai pénz. Blöff, blöff, blöff, azaz, magyarul: you know, package.

Varga Mihály ezzel szemben a szakszerűséget képviseli. Nyilván rá is hallgat Orbán, különben nem lehetne miniszter a NER kormányában. Elképzelhető persze, hogy Orbán másképp hallgat Matolcsyra, mint Vargára, a közgazdász társadalom viszont a két prominens közül egyértelműen Varga mellett teszi le a voksát. Vargát még politikai ellenfelei közül is sokan elismerik, míg Matolcsyt az övéi közül sem kedveli mindenki.

Hogy kettejük harca mögött mi áll, egyszer majd biztosan kiderül. Valódi véleménykülönbség, amely Orbánnak is számos kellemetlenséget okoz, vagy csak a nagyközönségnek szóló cicaharc, amelynek egyetlen célja, hogy megmutassa: a Fidesz sokszínű párt, ahol sokféle vélemény megfér egymás mellett. Nem is lehet ez másképp, mert ők, ahogyan Orbán Viktor mondta, soha nem vetemednének arra, hogy elhallgattassák azokat, akiknek más a véleményük, mint nekik.