Varga Mihály: A kormány nem csökkenti a nyugdíjakat, de…

Kardos Ernő 2019. november 18. 20:15 2019. nov. 18. 20:15

A magyar kormány pénzügyminisztere aggadó bejegyzést tett közzé az interneten. Varga Mihály kikelt a megtévesztő híroldalak ellen, de elfelejtette felsorolni a Magyar Nemzetet, a Magyar Televízió híradóit, valamint a gázszerelő Mészáros által tulajdonolt vidéki lapokat.

Vigyázat, álhírek! Varga Mihály szerint több álhírportálon valótlan állítások jelentek meg a nyugdíjakról, egészen pontosan arról, hogy a kormány nyugdíjcsökkentést tervez, illetve egységes, de alacsony nyugdíjakról tárgyal, vagy épp a rezsiutalványok visszavonását tervezi. Varga Mihály lényegében cáfolja ezeket a híreszteléseket, azzal a megjegyzéssel, hogy sajnálatosan egyre több, jellemzően külföldi szerverről működtetett álhíroldal üzemel, amelyeknek a célja, hogy megtévesztő és hatásvadász tartalmakkal növeljék olvasóik számát.

A megtévesztés ellen Varga Mihály segítséget ígér: ajánl egy cikket, amely sorba szedi a valótlanságokat terjesztő híroldalakat. Itt megtekinthető a pénzügyminiszter által ajánlott oldal.

Miközben köszönjük a pénzügyminiszter úr figyelmességét, egyben felhívjuk a tárcavezető figyelmét, hogy megtévesztő híroldalakat a kormány is működtet. Ott van például az állam által pénzelt Magyar Távirati Iroda, amely bizonyos híreket egyszerűen nem hajlandó nyilvánosságra hozni, elsősorban a kormány számára előnyös, a kül- és belpolitikáját alátámasztó információkat közöl. Az ellenzékről szóló információkat súlyosan megrostálja. Hol vannak már azok az idők, amikor az MTI szinte minden hírt közölt.

A másik állam által működtetett álhírgyárat, a Magyar Televízió intézményét egy Papp Dániel nevű hírhamisító vezeti. Az intézménybe a mai napig nem engedik be a nép által megválasztott ellenzéki képviselőket. Az adófizetők által fenntartott híradókban folyamatos a hazugsággyártás; álhírek sorát közlik az ellenzéki képviselőkről, a migrációról, Sorosról, a csúnya Brüsszelről. Ugyanakkor elfelejtenek beszámolni az Erdogan, vagy Putyin ellen tüntető tömegekről, vagy a rasszista gyűlöletkeltés következményeiről, netán az elhallgatott egészségügyi reformról, a bezárt kórházakról.

Tovább sorolható a kormány által pénzelt és álhíreket gyártó intézmények sora, benne a TV2, akár csak a Magyar Nemzet címen forgalomba kerülő kormánypárti újság, vagy a gázszerelő által felzabált teljes vidéki sajtó.

Persze az is igaz, hogy ezek az orgánumok elsősorban a nyugdíjemelésről, a rezsicsökkentésről, a gazdaság sikereiről számolnak be. Talán az a baj, hogy Varga miniszter csak ezeket a lapokat olvassa, vagy hallgatja, s minden mást álhírnek tart?