Varga nem foglalkozik Kövérrel

NVZS 2018. december 11. 18:51 2018. dec. 11. 18:51

„Nem foglalkozom azzal, hogy mit és hogyan mondott Kövér László, őt minősíti, és az, amilyen elfogultan vezette az ülést” – szögezte le a Hírklikknek Varga László szocialista képviselő, akit tegnap Kövér László házelnök minősíthetetlen stílusban kitiltott a rabszolgatörvénnyel foglalkozó ülésről.

„Az igazságügyi bizottság rendkívüli ülésére szóló, 12:45-kor kezdődő ülésére szóló meghívót 12:46-kor kaptam meg e-mailen” – említett egy, a „rabszolgatörvény-tervezet” Fideszes kezelésére jellemző momentumot  az MSZP képviselője. Ez is azt mutatja, mennyire felháborító a törvénytervezet, annak vitája, a vita körülményei, beleértve azt is, hogy a vitát házszabály-ellenesen zárta le a levezető elnök, és azt is, ahogyan előtte összehívták az igazságügyi bizottságot – szögezte le Varga. „Az egész nagyon mélyen indulatossá tesz, mérhetetlenül méltatlan, ami és ahogy zajlott, sőt, alaptörvény-ellenes is, hiszen ilyen körülmények között nem lehet jogszabályt elfogadni”.

Kérdésünkre, hogy „és akkor mi van, a többség így is, úgy is át tudja verni a tervezetet”- a szocialista képviselő azt mondta, hogy most az első lépésre koncentrálnak, arra, hogy megakadályozzák a tervezet elfogadását. „Szerda délelőtt várható a végszavazás, addig, amíg az nem zajlik le, még van remény arra, hogy elérjük a fő követelésünket, azt, hogy ne szavazzák meg a tervezetet, esetleg az előterjesztő vonja azt vissza” – szögezte le, hozzáfűzve: a szakszervezetek követelésével összhangban, az ellenzék a szavazásig folytatja a fellépést, ahogy tette azt tegnap és ma is. Mindenesetre a társadalmi felháborodás óriási, ami remélhetően meghátrálásra készteti az előterjesztőket - véli. A visszavonásra persze a kevesebbnél is kevesebb az esély – vetettük fel, mire Varga úgy reagált: minden lehetőséget ki fognak használni.

Kötelességüknek is érzik azt, hogy minden eszközzel tegyenek a rabszolgatörvény ellen – derült ki a vele folytatott beszélgetésből, már csak azért is, mert „borzasztó nagy felháborodást érzékelünk az utcákon, a közösségi médiában, az online világban, ahol az emberek még meg tudnak szólalni”.