Vége Orbán pávatáncának

HírKlikk 2019. április 8. 05:54 2019. ápr. 8. 05:54

Wiener György és Császy Zsolt szerint a pávatánc más szereposztással folytatódik.

Annyi bizonyos, hogy a szélsőjobb – bár erősödik – sehol nem tudott eddig kormányra jutni Európában. Az EP—választások előtt azonban felmerül a kérdés, hogy mekkora teret nyerhet Matteo Salvini olasz belügyminiszter, illetve az általa kezdeményezett szélsőjobbos frakció. Ő a józan észre hivatkozik, így is hívja mozgalmát. Magyarország számára ez különösen érdekes, mert Orbán Viktor láthatóan ebbe a tömörülésbe igyekszik, miután a néppártban nincs helye.

A Klubrádió Mandátum című műsorában Wiener György és Császy Zsolt világította meg a helyzetet. (Császy Zsolt személye más szempontból is figyelmet érdemel, hisz a Fidesz kezdeti időszakában a párt közelében találjuk, majd börtönben, ahová a Fidesz uralkodása idején került.)

Wiener György szerint Orbán Viktor nem akar a Salvini-féle tömb alapítói között lenni, hiszen látható, hogy annak nem lesz elég ereje. Szájer József nem véletlenül maradhatott az Európai Néppárt komoly tisztségviselője annak ellenére, hogy Fidesz tagságát felfüggesztették a pártcsaládban.

Az Egyesült Királyság kiválásával erősödni fog a baloldal az Európai Parlamentben, nyilván erre is figyel az EPP és a Fidesz is. Nem mellesleg: a szakértő szerint már nem Orbán pávatáncát látjuk, hanem Manfred Weberét.

Forrás: Klubrádió