Vegyük észre, hogy az ellenzék többségben van, de darabokban

Nagy András 2019. március 29. 11:25 2019. márc. 29. 11:25

Pár hónapos megtorpanás után márciusban megint növelni tudta táborát a Fidesz. Igaz, a bővülés a teljes választókorú népességet tekintve csak egy százalékpontos, ám a biztos szavazóknál a kormánypárt elérte a bűvös 50%-os határt – állapította meg a Publicus Intézet. Mi az oka a Fidesz erősödésének, és mi a jelentősége szűk két hónappal a május végi európai parlamenti választások szempontjából? – kérdeztük Pulai Andrást, az intézet stratégiai igazgatóját.

Pulai először is sietett leszögezni, hogy mindössze 1 százalékpontos elmozdulásról van szó, ami statisztikai hibahatáron belüli mozgás. Ezzel együtt annyiban figyelemre méltó, hogy a tavaly év végi tüntetések, a rabszolgatörvény elleni országos tiltakozási hullám hatására érezhető elbizonytalanodás után tavaszra összerántotta a táborát Orbán Viktor. Ebben leginkább a Fidesz és az Európai Néppárt közötti konfliktus játszott szerepet szerinte, azaz a kormányfő eredményesen tudta az EPP-vel szembeni vitáját a magyarokkal szembeni támadásnak láttatni.

Mivel a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága átlépte az 50 százalékot, és mivel az ellenzék erői várhatóan külön indulnak, ezért jelen kutatás alapján a Fidesz 13, az MSZP és a Jobbik 3-3, a DK és a Momentum 1-1 EP mandátumra számíthat – állapította meg az intézet. Ezen az ellenzék csak valamiféle közös indulással tudna változtatni szerinte. „Vegyük észre, hogy az ellenzék többségben van, de darabokban. Annak az összerakása mutatna erőt a kormánypárttal szemben” – véli a Publicus stratégiai igazgatója.

Érdekesség, hogy a minap Szentpéteri Nagy Richard politológus, alkotmányjogász a Hírklikknek szintén a Fidesz erősödését szintén az ellenzék széttagoltságával indokolta, illetve azzal, hogy a migránsozás még mindig hat. Szentpéteri jó esélyt lát arra, hogy az önkormányzati választásokig ez lesz a Fidesz-propaganda fókuszában, kiegészülve a keresztény kultúra védelmével és a családtámogatási intézkedésekkel.