Vesztegetés miatt 25 millió dollár bírságot fizet a Microsoft Hungary

HírKlikk 2019. július 23. 14:40 2019. júl. 23. 14:40

A Microsoft konszern hétfőn peren kívüli megállapodással vállalta, hogy 25,3 millió dollár bírságot fizet vesztegetések miatt, amelyeket egyebek között Magyarországon, Szaud-Arábiában és hasonló országokban fizetett - adta hírül a Newsweek amerikai hetilap a honlapján. Az amerikai igazságügyi minisztérium közlése szerint a Microsoft Hungary „beismeri és elfogadja”, hogy jogsértést követett el, és 8,75 millió dollár bírságot fizet.

„A Microsoft Hungary beismerése szerint  egy vezető tisztségviselő és más alkalmazottai legalább 2013-tól kezdve és legalább 2015-ig részt vett abban, hogy megnövelte az árrést a Microsoft szoftverek magyar kormányhivataloknak történő eladásában. Ennek keretében a Microsoft anyavállalatnak hamisan azt állították, hogy nagy kedvezményeket kell nyújtani, hogy el tudják adni a szoftvereket azoknak a kereskedőknek, akik részt vesznek a vonatkozó közbeszerzési pályázatokon. A kedvezményeket azonban valójában nem adták tovább a kormányhivataloknak, hanem korrupt célokra használták fel, és hamisan tüntették fel árengedményként, és így szerepeltették az anyavállalat Egyesült Államokban lévő szerverein is, megsértve ezzel a külföldi vesztegetésekről szóló amerikai törvényt" - áll a minisztérium közleményében.

A nevezett jogszabály (az1977-ben hozott The Foreign Corrupt Practices Act) megtiltja az amerikai cégeknek és egyéneknek, hogy külföldi tisztségviselőknek egy üzlet előmozdítása céljából vesztegetéseket fizessenek. A lap az üzleti korrupció ellen fellépő GAN portált idézve rámutatott: szakértők szerint a vállalatok számára Magyarországon, az EU egyik tagállamában rendkívül nagy a korrupciós kockázat, különösen az adóhatóságnál és a közbeszerzési szektorban, amelyeket igen nagymértékű korrupció sújt. A kisebb súlyú korrupció nem túl elterjedt, de sok cég számol be arról, hogy számos esetben nem hivatalos kifizetések szükségesek bizonyos adminisztratív ügyek elintézéséhez.

„A magyar BTK a nemzetközi korrupció-ellenes konvencióknak megfelelően tiltja a vesztegetést és a korrupció egyéb formáit mind az állami, mind a magánközegben, de a korrupcióellenes jogszabályokat nem érvényesítik” - írta a lap a GAN portált idézve.

Forrás: Hírklikk