Vigyázat, még mindig csalnak!

Kardos Ernő 2019. szeptember 13. 18:52 2019. szept. 13. 18:52

Újabban közvéleménykutató intézeteknek álcázott cégek foglalkoznak az ellenzéki jelöltek lejáratásával. A kérdezőbiztosok az sugallják, hogy az ellenzék győzelemre is esélyes politikusai bűncselekményekkel is gyanúsíthatóak, esetleg Soros ügynökei, Gyurcsány cimborái, vagy a benzin árát akarják emelni. Az akció gombamód szaporodik az országban, egyértelműen a Fidesznek kedvez, de a kormánypárt vezetői elhatárolódtak. A magyar hatóságok eddig nem léptek fel a választások kimenetelét is befolyásoló csalás-gyanús esetek ellen. Pedig ez könnyen lehet bűncselekmény is, ami ellen hivatalból kéne fellépni.

Ahogy a közelmúltban arról már beszámoltunk, közvélemény kutatásnak álcázott akció lejárató kampány zajlik az országban. A cél elsősorban az ellenzék esélyes jelöltjeinek lejáratása. Először Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere jelezte, hogy választóit telefonon keresték meg, az esélyeket latolgató kérdések után jöttek a manipulatív kérdések. A kérdezőbiztos azt tudakolta, hogy ha a választó tudná, hogy Wittinghoff közel áll Gyurcsány Ferenchez, illetve ha sejtené, hogy a polgármester ott akarta hagyni a városát, akkor is rá szavazna-e?

Ezen kívül azt firtatta az önmagát közvélemény-kutatónak álcázó telefonáló, hogy tudja-e, hogy Wittinghoff miatt van dugó a budaörsi utcákon? S végül pedig: a választó akkor is a jelenlegi polgármesterre szavazna-e, ha tudná, hogy Czuczor Gergely a budaörsi Fidesz elnöke megválasztása esetén kormányzati kapcsolatai révén minden, a várost érintő negatív döntést vissza tudna vonatni!?

Wittinghoff mindezt megírta a közösségi médiában, s ahogy portálunknak elmondta, bejegyzését 45 ezer ember lájkolta, sőt, az emberek tízezrei adtak hangot a felháborodásuknak. Ezen felbuzdulva a polgármester portálunknak azt nyilatkozta: fontolgatja, hogy feljelentést tesz a rendőrségen, illetve az esetet jelenti a választási bizottságnak. Eddig csak azért nem tette, mert az aljasság nem büntetőjogi kategória. Wittonghoff egyértelműnek tartja, hogy mindez a Fidesz malmára hajtja a vizet, s lapunknak újabb részleteket ígért a lejárató akcióról.

Cikkünk után tele lett az internetes sajtó a hasonló esetek ismertetésével. A Magyar Hang szerint Zuglóban azt kérdezték, hogy akkor is az ellenzék főpolgármester-jelöltjére szavaznának-e, ha Karácsony Gergely „emelné az üzemanyag árakat, és bevádolóknak ajánlaná a budapesti üres lakásokat”.

A gödöllői Gémesi Györgyöt is természetesen saját városában igyekeztek lejáratni. A kérdezőbiztos személyesen a polgármestert is felhívta, és azt tudakolta tőle: mit tenne, ha Gémesi hűtlen kezelés ügyébe keveredett volna. Az elképedt polgármester azonnal feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. A gödöllői polgármester azt nyilatkozta portálunknak, hogy az ilyen „közvélemény-kutatás” rendkívül sok pénzbe kerül, amit elég kevés ellenzéki csoport képes megfizetni. Egyértelműnek tűnik, hogy ez a zavarkeltés csupán a kormánypárt érdeke.

Sorolhatnánk még a példákat, hisz a világháló tele van olyan beszélgetések részleteivel, amelyet az ellenzék közös jelöltjei posztolnak. László Róbert választási szakértő aggasztónak nevezte, hogy az úgynevezett push pool kampányt felfedezte a hazai politika. Ez ugyanis a negatív kampánynak az a formája, amit politikai kutatásnak álcáznak, de a valóságos célja a választások befolyásolása.

Esetünkben elsősorban az ellenzék jelöltjeit igyekszik besározni két közvéleménykutató. Az Index meg is nevezte a két céget, az egyik az Amyga Közvéleménykutató Intézet, a másik pedig a Társadalomkutató Intézet. De a szakma egyiket sem ismeri. Mindenesetre mindkét cég a lejárató kampánymódszert alkalmazza.  Az ellenzék lejáratáshoz felhasználják Soros György nevét, valamint Gyurcsány Ferencét, illetve az ellenzéki jelölt általuk vélelmezett bűncselekményei is szóba kerülnek.

Wittinghoff említett bejegyzéséből egyértelművé vált, hogy alaposan megszervezett akcióról van szó. A telefonon megkeresett gyanútlan választótól az általa megadott irányítószám alapján kapja meg az irányított, és az adott választókerületben érvényes, helyi érdekű kérdéseket. Az Index értesülései szerint hasonló sugalmazó kérdéssorral próbálják megvezetni a XXII. kerületi, a szentendrei, a gödöllői, a keszthelyi, vagy a pécsi lakosokat. A manipuláció valódi haszonélvezője, vagyis a Fidesz képviselői cáfolták, hogy ők pénzelnék a szolgáltatást.

A hatóságok egyelőre csak az újságból értesültek az akcióról. A Nemzeti Választási Bizottság sem tud még semmit, sőt, Listár Dániel osztályvezető még újságból sem ismeri a történéseket. A Nemzetvédelmi Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila – aki jelenleg a Pikó ügy kivizsgálásával is foglalkozik – azt nyilatkozta portálunknak, hogy az újságban olvasta ugyan, hogy egyesek félrevezetik a közvéleményt, de hivatala eddig semmilyen bejelentést nem kapott. Az elnök számára nem is világos, hogy ez hol sértené az adatvédelmi jogszabályt, tehát hivatalból nem is vizsgálódik.

Magyar György ügyvéd azonban úgy látja, hogy az egyre nagyobb méreteket öltő, országos manipuláció megvalósíthatja a személyes adattal való visszaélés bűncselekményét, mert az ál-közvélelemény-kutatók akciója haszonszerzést vagy jelentős érdeksérelmet okoz jogosulatlanul.  Az ügyvéd szerint az állampolgárok úgy védekezhetnek, ha felveszik a csaló közvélemény-kutatókkal folytatott beszélgetést, majd feljelentést tesznek a helyi választási irodában, vagy a rendőrségen.

Miközben a visszaélések gombamód terjednek az országban pusztán egy képviselő, a pécsi Péterffy Attila tett feljelentést a személyét lejárató kérdések miatt. Ezért a Pécsi Rendőrfőkapitányság rágalmazás miatt szeptember eleje óta nyomoz. De eddig semmilyen gyanús nyomot nem találtak, nem úgy, mint Pikó András kampánystábjánál, ahol nagy erőkkel vonult ki a hatóság.