Visszalopakodik a közigazgatási bíróság veleje

HírKlikk 2019. november 18. 18:25 2019. nov. 18. 18:25

„A kormány most a tervezett, miniszter által irányított közigazgatási bírósági rendszer helyett másik utat választott: a politikailag érzékeny ügyekben megnyitja a lehetőséget, hogy a már a korábban a kormány befolyása alá került Alkotmánybírósághoz lehessen fordulni” – idézi az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet véleményét a Der Tagesspiegel. A magyar kormány újabb igazságügyi reformterveiről egyébként hírügynökségi jelentések alapján széles körben beszámolt a német nyelvű sajtó.

A Der Tagesspiegel „Orbán semmissé akarja tetetni a bírósági ítéleteket” címmel közölt írása idézi az Amnesty International figyelmeztetését, miszerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök nyilvánvalóan újra nekifut annak, hogy csökkentse a bíróságok függetlenségét.

„Magyarország ugyan letett a közigazgatási bírósági rendszer kialakításáról, de Orbán Viktor jobboldali nacionalista kormányfő láthatólag tovább akarja korlátozni a bíróságok függetlenségét” – írja a lap. A vonatkozó törvényjavaslatot Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtotta be, és ennek értelmében a kormányhatóságok a jövőben az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak majd, hogy az megsemmisítse a választások, a korrupció és az átláthatósági kötelezettség területén hozott, a kormány számára nem kedvező bírósági ítéleteket.

Az Amnesty International hétvégi közleményében szóvá tette, hogy az Alkotmánybíróság már évek óta többségében a kormány iránt lojális bírákból áll, és a jelek szerint a javaslat arra irányul, hogy ugyanazt a hatást érje el, mint az Orbán által hatalmas nemzetközi nyomásra elejtett közigazgatási bírósági rendszer felállítása.

„A kormány most a tervezett, miniszter által irányított közigazgatási bírósági rendszer helyett másik utat választott: a politikailag érzékeny ügyekben megnyitja a lehetőséget, hogy a már a korábban a kormány befolyása alá került Alkotmánybírósághoz lehessen fordulni”.

A tervek szerint az új törvényt még decemberben elfogadja a parlament, és Orbán pártja rendelkezik az ehhez szükséges többséggel.