Visszavenné a bérlakásokat az Orbán-kormány

HírKlikk 2019. szeptember 23. 07:40 2019. szept. 23. 07:40

A világörökségi helyszíneken fekvő és a műemlékekben található, állami bérlakások bérlőivel a jövőben simán fel lehessen mondani a bérleti szerződést, hogy ezeket a legexkluzívabb részeken fekvő, illetve patinás épületekben található ingatlanokat többé ne kelljen mélyen a piaci ár alatt kiadni – így módosulna a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó törvény a hvg.hu birtokába került tervezet alapján.

A hvg.hu szerint nem tudni, hogy a végleges verzióról az Orbán-kormány mikor dönthet, és ha rábólintanak, akkor ez mikor kerülhet a parlament elé. Több mint valószínű azonban - írja a portál -, hogy a háttérben formálódó tervet az októberi önkormányzati választásokig biztosan titokban tartották volna, hiszen ez a közvéleményben várhatóan nagy, politikai következményekkel járó hullámokat vetne. Hiszen a jelenleg hatályos lakástörvény szerint például csak a bérlő által is megfelelőnek tartott cserelakást biztosítva lehet felmondani a bérleti szerződést.

A jövőben ez megváltozna, a bérleti szerződéséket egyszerűen fel lehetne mondani hat hónapos felmondási idővel, rendes felmondással. A Miniszterelnökség javaslata alapján ezt írásban közölnék a bérlővel, majd ettől a naptól számítva, a felmondási idő leteltével meg is szűnne a bérleti jogviszony anékül, hogy az állami lakás bérlője ez ellen bármit is tehetne.

Az élő szerződések könnyített felmondásának lehetősége az állami bérlakásoknak egy meghatározott körére vonatkozna: a világörökségi helyszíneken fekvő ingatlanoknál, a műemléki védelem alatt álló ingatlanoknál, illetve a földhivatalnál műemléki jelentőségű terület-jelleggel bejegyzett ingatlanoknál.

A javaslatban nevesítve említenek is ilyen „frekventált helyeken található lakótömbök"-et: Budai Vár, az Andrássy út vagy a VIII. kerületi Palotanegyed lakóépületeit. Azonban az előbbi három körbe ennél jóval nagyobb terület, illetve több épület tartozik, hiszen csak a legexkluzívabb fővárosi résznek számító, UNESCO által nyilvántartott világörökségi helyszín magába foglalja „a teljes Duna-part látképet, a várnegyedet és az Hősök teréig az Andrássy út történelmi környezetét”.

Ha ehhez hozzávesszük a műemlékeket, vagy ilyen besorolású területen fekvő ingatlanokat, akkor jelentős számú állami bérlakást érinthet az elképzelés. Hogy pontosan mennyit, arról hiába kérdezte a portál az illetékes MNV Zrt.-t, nem érkezett válasz.

Forrás: hvg.hu