Weber: Orbán Viktor nehéz partner

HírKlikk 2019. január 4. 18:42 2019. jan. 4. 18:42

Az európaiaknak össze kell tartaniuk, hogy szembe tudjanak nézni az egyebek között az Egyesült Államok, Oroszország és Kína magatartása jelentette biztonsági kihívásokkal - jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai bizottsági elnökjelöltje az APA osztrák hírügynökségnek adott interjújában, amely pénteken jelent meg.

"Az európai parlamenti választás egyben iránykijelölés is, attól függően, hogy a politikai közép mozgalmának számító Európai Néppárt vagy a bal-, illetve jobboldali erők nyernek-e" - mutatott rá Weber a választással kapcsolatban. "Az Európai Néppárt és az Osztrák Néppárt egyenlő a stabilitással, valamint az értelem Európájával" - tette hozzá.   

A nacionalista politikával kapcsolatban Weber hangsúlyozta: nem számítanak egy csapatnak azok, akiknek világképe fényévekre van egymástól. A "mindenki azt csinál, amit akar" hozzáállás nem előremutató Európa számára -  szögezte le.   

A csúcsjelölt szerint ennek ékes bizonyítéka Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból (Brexit), amelyet nagy fejetlenség kísér Londonban.   

"Aki a populistákat követi, annak számolnia kell a következményekkel. Ezt látjuk a Brexit esetében" - mondta. "A tanulság egyértelmű: jobb megújítani Európát, mint elhagyni vagy lerombolni."  

Weber a nacionalizmus és az európai partnerség kerékkötői elleni harcot tűzte zászlajára a kampányban, de síkra száll a többségi beleegyezésen alapuló közös kül- és biztonságpolitikáért, a problémák helyi szinten való megoldásáért, egy európai szintű digitális és pénzügyi tranzakciós adóért, valamint a Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások végleges felfüggesztéséért is.   

Az APA arról is megkérdezte Webert, hogy nacionalistaként vagy partnerként tekint-e Orbán Viktor magyar miniszterelnökre.   

"Orbán Viktor nehéz partner" - válaszolta. "Hozott néhány olyan döntést, amelyet nem tudok elfogadni, amelyet a frakcióban nem tudunk elfogadni" - mondta. Ilyenek például a Közép-európai Egyetem (CEU) költözéséhez vezető lépések - tette hozzá.   

"A tudományos élet szabadsága az Európai Unió egyik alapelve" - mutatott rá. "Jómagam is arra szavaztam az Európai Parlamentben, hogy megindítsák a hetes cikk szerinti eljárást Magyarországgal szemben, annak ellenére, hogy Orbán Viktor az Európai Néppárt tagja.

Az Európai Néppártban nem lehet alkudozni az alapjogokról és az alapértékekről" - hangsúlyozta.  

Weber óvatosan nyilatkozott arról, hogy Ausztria árszínvonalhoz kötötte a területén dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlékot, ami a szakértők többsége szerint sérti a jelenlegi európai uniós jogszabályokat. Az Európai Bizottság elnöki tisztségének várományosaként lehet, hogy Webernek kell majd döntenie a szabálysértési eljárás megindításáról Ausztria ellen.   

"Nagyon támogatom a visszaélések elleni küzdelmet" - szögezte le. "Egyelőre tisztázni kell a jogi problémát, hogy összeegyeztethető-e a lépés a hatályos európai joggal, vagy sem" -  írja az atv.hu.

Forrás: atv.hu