Zavar a Fideszben: hanyatlik vagy nem hanyatlik?

Lovász Péter 2019. augusztus 21. 10:46 2019. aug. 21. 10:46

Zavar van az Erőben! Az ünnep alkalmával tekintélyes politikusok sora szólalt meg méltatva első királyunk érdemeit és bölcsességét, és adott ugyanakkor a mára és a jövőre érvényes útmutatást az eligazodáshoz a politika néha kaotikusnak látszó folyamatai közepette. De most az egyszerű, jámbor földi halandó bajban van.

Boross Péter volt miniszterelnök idős kora minden tapasztalatával elemezte Európa helyzetét, s a következőkre jutott:

„Ha egy civilizáció hanyatlásnak indul, akkor az úgyszólván történelmileg megállíthatatlan folyamat. 300-500 évig tart egy-egy felfutási szakasz, aztán végük. Így tűntek el más civilizációk is. Én Nyugat-Európát most ebben a hanyatló állapotban látom. Aminek természetes következménye a veszély fel nem ismerése. Úgy vélem, hogy érlelődik egy szakadás, Kelet- és Nyugat-Európa között – ha kibírja – mert ott, ha most nem is, de 30 év múlva irtózatos állapotok lesznek és 80 év múlva meg pláne. Ha Európának ez a fele tudja tartani magát, ettől a hódító jellegű beözönléstől, akkor óhatatlanul itt lesz egy válaszhatár. Amit majd befolyásol, hogy addigra talán már Kína lesz az a nagyhatalom, ami a világ dolgait alapvetően befolyásolja – ki tudja” 

No ez az. Ki tudja? Kasszandra tudná.

Augusztus 20-át Lázár János volt miniszter és jelenlegi képviselő is jó alkalomnak találta, hogy átképezze magát vátesszé, s a jövő körvonalait emlegesse:

„Miközben Európa nyugati feléből kaptuk a kereszténységet és a szabadságot, keletről csak az ateizmus, az iszlám, a zsarnokság és a diktatúra jött az elmúlt ezer esztendőben - jelentette ki Lázár János Csanádpalotán. Az országgyűlési képviselő ünnepi beszédében kiemelte: az elmúlt tíz év munkája után 2019-ben azt a célt kell kitűzni, hogy 2030-ra Magyarország Európa egyik legjobb helye legyen. Ennek érdekében versenyképesebb mezőgazdaságra, iparra és oktatásra, valamint hatékonyabb és igazságosabb egészségügyre van szükség.“ (Az utolsó mondattal teljességgel egyetértek.)

Akkor most mit tegyünk? Erős Magyarországként meneteljünk az Európai Unióval együtt a gödörbe? Hiszen ha Boross Péternek lenne igaza, akkor a nyugati civilizáció éppen a megnyomorodás, az eltűnés óráit éli, mert a beözönlés feltartóztathatatlan, s ráadásként jönnek a kínaiak. Akkor a keleti nyitás politikája nem óriási bukás és irdatlan ráfizetés volt, hanem a jövő útjának kikövezése, a keleti rokonnépek újra felfedezése, s előrelátó tett a történelem közelgő viharainak kivédésére.

Vagy Lázár Jánosnak lesz igaza, aki alig 10-12 év elteltével látja a NER kivételes sikerét, s Orbán Viktor nyomdokain haladva jósolja, hogy országunk 2030-ra Európa egyik legjobb helye lesz?

Gulyás Gergely miniszter ünnepi beszédében szintén hozzátette a magáét a terítéken levő témához:

"Mi azonban továbbra is ragaszkodunk ahhoz, amit majdnem egy évtizeddel ezelőtt az Alaptörvényben rögzítettünk, hogy büszkék vagyunk rá, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette.”

Akkor marad Európa, a hanyatló Nyugat.

Értjük. Egyelőre onnan érkezik a magyar államháztartást nagyjából egyensúlyban tartó, s a növekedést megalapozó támogatás. Leginkább a pillanatnyilag még fejlett nyugati országokból érkeznek beruházók, portékáink zömét ők veszik meg, oda megy tapasztalatokat szerezni az emigráns magyar munkaerő. Kína ugyan már itt toporog a küszöbünkön, de mintha ők is Nyugat felé tartanának.

Akkor most hanyatlik vagy nem hanyatlik?

Én is megmondom bármikor, hogy mi lesz 50 év múlva Európában.

Klímakatasztrófa! Ha továbbra is így gyilkoljuk a természeti környezetet.