Zelenszkij: Távol Moszkvától és Orbántól

HírKlikk 2019. április 24. 16:54 2019. ápr. 24. 16:54

Zelenszkij, a 41 éves színész és sikeres színházi vállalkozó toronymagas győzelme több szempontból is történelmi jelentőségű - állapította meg a Der Standard-ban megjelent kommentárjában Paul Lendvai.

A függetlenség elnyerése óta 6. ukrán elnök személyében első ízben veszi át egy minden kormányzati tapasztalatot nélkülöző ember az elnöki tisztséget egy hosszú háborútól és végletes szegénységtől szenvedő nagy országban. Egyben 73 százalékkal az eddigi legmagasabb szavazati arányt érte el a szabad választásokon hatalomra jutott jelöltek közül.

Porosenko elnök, aki 1,6 milliárd dollárra becsült vagyonával a régi, korrupt rendszer jelképe, megsemmisítő vereséget szenvedett.

A két forduló közötti három hétben Zelenszkij 43 százalékkal tudta növelni szavazati arányát. Mit várhat az ország a Krím Oroszország általi annektálása és a Moszkva által ellenőrzött területeken folyó háború 13 ezer halottja után egy ilyen tapasztalatlan embertől? Porosenko legalábbis következetesen Nyugat felé tartó politikát folytatott, és számos eredményét az ellenfelei is elismerik. Nem csoda, hogy elismert személyiségek rémisztőnek találják Zelenszkij győzelmét. Emellett azt állítják róla, hogy veszélyesen szoros kapcsolatok fűzik Ihor Kolomojskij 2016 óta Izraelben élő oligarchához.

Kolomosjkij tévécsatornája sugározta „A nép szolgája” című sorozatot, és az oligarcha állítólag szeretné elérni bankja államosításának visszavonását. A szabad választás a korrupció elleni szavazatokat hozott, de a dolgok az őszi általános választásokon dőlnek majd el végleg. Várhatóan nem változik semmi a nyugat-barát politikát és a védelmi készséget illetően. Az igazi színész arca mögött a politikai színpadon új hatalmi egyensúly rajzolódik ki „az oligarchák által finanszírozott pluralizmuson” belül. Eddig egy maroknyi oligarcha és az ő segítőik határozták meg a politikai történéseket. Ez a labilis rendszer ugyan nem garantál jogállamot, és nem biztosítja a hatalmi ágak megosztását sem, de nagyon messze van Putyin rezsimjétől, vagy egy Orbán leplezett egyszemélyi hatalmától. A saját ország számára is érvényes azonban az, amit Zelenszkij a többi volt szovjet köztársaságnak üzent: „Nézzetek ránk, minden lehetséges!”