Zsarolások, avagy Orbán nem engedi az egy az egyben harcot

Németh Péter 2019. augusztus 5. 09:10 2019. aug. 5. 09:10

Pár nappal ezelőtt Tarlós István úgy nyilatkozott, hogy csak olyan szereplőnek van esélye Budapesten, aki jóban van a kormánnyal. Szörnyű ez a mondat, mert pontosan rávilágít arra, hogy milyen világ van ma Magyarországon; maga a funkcióban lévő főpolgármester lényegében bevallja a nyilvánosság előtt, hogy nem a jog, nem a józan ész, és nem a tisztesség szabályozza éltünket, hanem az, hogy milyen céljai vannak a Fidesznek.

Ha egy ilyen kijelentés elhangozhat, akkor az azt jelenti, hogy Tarlós nem önálló, büszke városként tekint Budapestre, hanem Orbán Viktor impériumaként. Éppen ezért jóban kell lenni a legfőbb hadúrral. Félreértés ne essék, egyáltalán nem csodálkozom ezen, hiszen látható, hogy ez a valóság, meglepő inkább az, hogy Tarlós nem önálló entitásként, hanem alárendelt vezetőként szólal meg a nyilvánosság előtt.

Vagyis a látszatra sem ad, nem akarja elhitetni a fővárosiakkal, hogy ő bizony karakán legény, neki Budapest az első, és nem engedi meg a kormánynak és annak fejének, hogy bűnös városként kezelje a várost.

Nagy kérdés, hogy a választók mit preferálnak, miként vélekednek. Az a jobb, ha nem keressük a konfliktust a miniszterelnökkel, jobb Budapestnek, ha az ő akarata érvényesül, vagy erősebb a hiúság érzése, annak deklarálása, hogy a fővárosiak nem hagyják magukat zsarolni.

Egyébként nem véletlenül használom a zsarolás kifejezést; folyamatosan terjed annak híre, hogy ki mindenkit igyekeznek pénzzel, egzisztenciális fenyegetettséggel, vagy egyéb ügyekkel rávenni arra, hogy szálljon szembe az ellenzék jelöltjével, meghiúsítandó az egy az egyben harcot.

A Fidesz pontosan tudja, hogy egy ilyen felállás, egy ilyen verseny kétesélyes, sok város, kerület eleshet a harcban, olyan területek, amelyeket eddig a kormánypárt uralt. Mesés összegekről regélnek, miért is szállt be például Berki Krisztián a főpolgármesteri versenybe, a jól értesültek őt is a Fideszhez kapcsolják, mint ahogy azt is, hogy Berkinek szeptemberben Berkirály címmel indul tévéműsora a Sláger tv-n.

Az óriásplakátok most jelentek meg az utcán, promotálva a programot, ami ugye – normál esetben – nem fordulhatna elő, hiszen akkor már az önkormányzati választások előtti kampányidőszak lesz. Hogy egy amúgy nem túl komoly jelölt szerepeltetése, indítása miért érdeke a Fidesznek, arról csak sejtéseim vannak, azt azonban manapság senki nem vitatja, hogy mindenki megvásárolható.

Persze biztos nincs így, de az emberek tudatában már nem léteznek elveik mellett kiálló harcosok, igen, sajnos az az általános hit, hogy a pénz, vagy a biztos egzisztencia erősebb érv, mint a meggyőződés. Az utca embere milliárdokról beszél, mondván a Fidesznek mindenre van pénze, és tartja magát az a hír is, hogy Orbán Viktor parancsba adta: sehol nem lehet csak egy jelölt a Fidesz aspiránsával szemben.

Ezért keresik és találják meg a sértett valamikori szocialistákat, vagy az olyan helyben jól ismert embereket, akik nem köthetőek a kormánypárthoz, ezért szavazatokat biztosan az ellenzéktől fognak elvenni. Jól ismert technika ez, emlékezzünk csak az országgyűlési választások előtt felbukkant kamupártokra és képviselőikre; most nem pártokat kell találni – netán létrehozatni -, hanem megtalálni az éppen kiszorított, vagy megszorult, vagy szorult helyzetbe hozható embereket.

A kényelmes, biztonságos jövő képes megingatni bárkit, és az is hihető, hogy ehhez tudnak is pénzt szerezni. Az már egy másik kérdés, hogy ma már nem milliós vesztegetési összegek repkednek, úgy látszik egy olyan világban, ahol néhány év alatt az ország leggazdagabb emberévé lehet válni, már nevetséges dolog milliókról beszélni, a történetek milliárdról indulnak. 

Természetesen fogalmunk sincs, hogy a terjedő pletykáknak van-e alapjuk. Annyit azonban igen, hogy sajnos hihetőek. És minél több olyan nyilatkozattal találkozunk, mint Tarlós Istváné, annál inkább tűnik reálisnak. Ahol ugyanis a rendező elv az, hogy légy jóban a kormány fejével, és ott ahol egyébként a fékek amúgy sem működnek, ott az ellensúlyoknak sem lesz szerepük. Csak a hatalomnak, a pénznek és a kényszernek. Mondjuk így: a zsarolásnak.  Figyeljünk és vigyázzunk: októberig sok ilyen esettel fogunk találkozni.