Női röplabda Európa-liga - Győzelemmel rajtoltak a magyarok

HírKlikk 2019. május 25. 18:45 2019. máj. 25. 18:45

A magyar női röplabda-válogatott 3-1-re legyőzte a francia csapatot az Európa-liga arany divíziójának első, nyíregyházi fordulójában szombaton.

A tavaly ezüstérmes, az augusztusi, budapesti társrendezésű Európa-bajnokságra készülő magyar válogatottból Bodovics Hanna, Dégi Barbara, Takács Doroti és Török Kata maradt ki az első fordulós összecsapáson. A két válogatott az előző Európa-liga-sorozatban is egy csoportban szerepelt, akkor a magyarok mindkét mérkőzést megnyerték.

A német Schwerinben röplabdázó Szakmáry Gréta sikeres támadásaival kezdődött a találkozó, de a franciák hamar eltűntették négypontos hátrányukat. A magyar csapatnak többször is problémája akadt a nyitásfogadással, így sokáig nem tudott közelebb lépni riválisához. A hajrá előtt egyenlített a hazai válogatott (20-20), ám a nyitó játszma szoros küzdelemben így is a franciáké lett.

A második szettben összeszedettebben röplabdázott Jan De Brandt együttese: Tálas Zsuzsanna feladásaiból sokkal jobb hatékonysággal támadtak csapattársai, mint korábban, ráadásul nyitások és sikeres blokkok után is több pontot szerzett a magyar válogatott, amely nagy különbségű részsikerrel egyenlített.

A harmadik felvonásra sort cserélt De Brandt, aki már az Európa-liga előtt kijelentette: a sorozatot az Európa-bajnoki felkészülésnek rendeli alá, így minden játékosának lehetőséget fog adni a bizonyításra. A magyar csapat új felállásában is jól röplabdázott, folyamatosan növelte előnyét. A franciák hiába cseréltek többet is, nem tudták tartani a lépést a házigazdával, amely így hamarosan megfordította a szettállást.

A negyedik etap első harmada szoros küzdelmet hozott, és a szett derekáig sem sikerült jelentős előnyt kialakítania az ekkor két ponttal vezető magyar csapatnak. A hazaiak tartani tudták a néhány pontos különbséget, mert mindig volt valaki, aki a nehéz helyzeteken átlendítette a válogatottat. A hajrát már kényelmes, négypontos előnnyel várhatta a magyar csapat, amely Pekárik Eszter blokkjával 1 óra 53 perces győzelemmel kezdte a 2019-es Európa-ligát.

"Az a legfontosabb, hogy mindenki megérezze, milyen nemzetközi mezőnyben játszani, és azt, hogy nem hat-hét játékosból áll a csapat, hanem mind a 16-18 röplabdázó egyenértékű tagja a keretnek" - mondta a találkozó után Jan De Brandt szövetségi kapitány. Hozzátette, elégedett a játékkal, örül, hogy a nemzeti csapat két különböző felállásban is eredményesen játszott, de a fő cél továbbra is az augusztusi Eb.

"Hiába vannak mérkőzések, folytatjuk a kemény fizikai munkát a jövő héten is. Lesznek változások a keretben a horvátok elleni találkozóra, végig rotálni fogom az együttest" - mondta a belga szakember.

Az El-ben három csoportban zajlanak a küzdelmek, a kvartettek első helyezettjei csatlakoznak a házigazda horvát válogatotthoz a június 21-22-i varasdi négyes döntőben. Amennyiben a B csoportot a horvát együttes nyeri, akkor a három csoport legjobb másodikja kerül még elődöntőbe.

Forrás: MTI/Hírklikk