„Andy Vajna rettentő nagyvonalú ember volt”

Nagy András 2019. január 21. 10:52 2019. jan. 21. 10:52

Pataki Ági szerint Andy Vajna nagyon tudatos és profi szemlélettel gardírozta a filmgyártást, ennek köszönheti Magyarország az elmúlt évekbeli nemzetközi filmipari sikereit.

Pályatársa szerint Andy Vajna rettentő nagyvonalú ember volt, és nem csak anyagi értelemben. Nem állt például bosszút azokon, akik 2011-ben hevesen ellenezték a filmügyi kormánybiztossá való kinevezését. „Nem vitte el a bosszúvágy, csak a szakmai szempontokat nézte. A profizmus szó a legtömörebb kifejezés, ami illik rá” – összegzett Andy Vajnát méltatva a Pataki Ági producer.

Az általa csak filmpápának nevezett főproducer az amerikából hozott szakmai tudását rettenetesen jó ösztönökkel vegyítette – hangzott el az ATV reggeli műsorában hétfőn. Emellett elég okos is volt hozzá, hogy hamar átlássa: ezt a területet nem lehet politikamentes szakmai munka nélkül eredményessé tenni, a tehetségeket pedig nem lehet kinevezni. Andy Vajna a kultúra filmes szegletében jelen lévő tehetségeket képes volt hasznosítani – mondta róla Pataki Ági.

Aki szerint például az, hogy a Nemes-Jeles féle Saul Oscart kaphatott, szinte kizárólag Andy érdemes, elmondása szerint ugyanis aelőtte sok helyen kilincselnetek tám és csak a filamalap adott rá.

A filmalap mikor megalakult, nagy volt háborgás, de az általa felépített rendszer bizonyított. Politikai kinevezettként kezdett bele a felépítésébe, de az idő már abszolút őt igazolta – mondta Pataki Ági, elismerve, hogy annak idején, 2011-ben ő maga is a fanyalgók közé tartozott. Átláthatóan, és eredményesen irányította a filmgyártást, ezt már a hétvégén bekövetkezett halála előtt is el kellett ismerni – fejtette ki, hozzátéve: ez volt az elmúlt években a magyar kultúra egyetlen területe, amely abszolút politikamentesen, szakmai alapon működött.

Kérdés, mi jön most a magyar filmiparban? Tény, hogy nagyon egy emberre épült, de ha marad a jelenlegi rendszer, akkor ugyanolyan sikeresen működhet tovább, Andy nélkül is, mint Andyvel – hangzott el. Ugyanis nem csak Vajnától működött jól: olyan emberek dolgoznak benne, akik nélküle is elműködtetik a rendszert, hacsak azt felülről nem borítják meg.