Czeglédy Csaba: kész csoda, hogy a büntetés-végrehajtás még működik

HírKlikk 2019. január 21. 12:02 2019. jan. 21. 12:02

Múlt év elején a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága elrendelte, hogy a raboknak a törülközőket háromszög alakban és meghatározott irányban kell elhelyezni az ágyakon. A parancs végrehajtását Szegeden, Czeglédy Csaba cellájában is ellenőrizték. Minderről maga az érintett számolt be legújabb Facebook-posztjában.

A poszt szerint Czeglédynél sem találták rendben a háromszöget, ami miatt vitába keveredett az ezt szóvá tevő tiszttel.

Rövid szóváltást követően megjegyeztem neki, hogy amíg neki és főnökeinek ez a legnagyobb problémájuk, addig nekem az, hogy már nyolc hónapja nem láttam a gyermekeimet, a páromnak pedig még a kezét sem foghatom meg látogató-fogadáskor, a megöleléséről már nem is beszélve, a kollégáinak pedig az, hogy rendkívül le vannak terhelve, ráadásul trükköznek főnökeik a beosztással. A tiszt annyira meglepődött, hogy nem értetlenségének adott hangot, és nem élből megcáfolt, hanem csak annyit reagált: maga meg honnan tud erről?”

A bejegyzés szerint Czeglédy mindezt abból következtette ki, hogy a börtönőrök túl gyakran voltak beosztva, sok esetben 12 órán belül megint beosztva látta azt a felügyelőt, aki lehúzott előtte 12 órát és hatszor egy héten látta dolgozni őket. Szerinte lehet kozmetikázni a számokat például azzal, hogy közalkalmazott tölt be őrszolgálatot, kísérgeti a rabokat, ha gondja van, akkor szól a felügyelőknek, mert ő nem intézkedhet.

„Ha nincs létszámhiány, akkor miért kell túlóráznia havonta akár 50-60 órákat a végrehajtói állománynak? Vajon hány felügyelő túlórázik a törvényi maximumon is túl? Ha nincs létszámhiány, miért ingáznak más városból, akár 100 kilométeren túlról is napi szinten felügyelők? Ha nincs semmi probléma, miért osztanak be körletre reintegrációs tiszteket, szociális előadókat hétvégente, irodistákat kapuba, vagy a tornyokba?”

Czeglédy szerint kész csoda, hogy a büntetés-végrehajtás még működik. Az ott dolgozók szarból építenek várat, a személyi és tárgyi feltételek gyakorlatilag teljesen hiányoznak.

„Miközben életfogytosok lettek. Mindnyájan. A szolgálati nyugdíj eltörlésével a Magyar Állam szerződést szegett, mert ezek az emberek nem arra szerződtek, hogy életük végéig börtönben fognak dolgozni. Abban a tudatban szereltek fel, hogy meghatározott idő letöltését követően szolgálati nyugdíjba vonulhatnak, és az embertelen munka évtizedes elvégzése után elkezdhetik új életüket. Nem így lett. Mind el lettek árulva, amit a magyarok többsége szinte rezzenéstelen arccal nézett végig.”

Meggyőződése, hogy ha nem állítják vissza a szolgálati nyugdíjrendszert, akkor rövid időn belül működésképtelen lesz a büntetés-végrehajtás is, mert nem lesz ember, aki dolgozzon benne.

Forrás: Hírklikk