Kedvencünk a birsalmasajt

Veress Katka 2022. november 17. 16:00 2022. nov. 17. 16:00

A birsalmából rendkívül ízletes csemege készíthető, amely megédesítheti a szürke őszi és téli napokat. Egyszerű elkészíteni, hisz csak a birs húsa, cukor és citromlé szükséges hozzá.

Az érett birsalmákat alaposan meg kell mosni, héjukról el kell távolítani a szürkés bevonatot. (Nem kell meghámozni). Ezek után negyedeljük és távolítsuk el a magházat.

Tegyük a darabokat egy nagy fazékba és öntsünk rá annyi vizet, hogy épp, hogy ellepje. Főzzük puhára, majd szűrjük le.

A puhára főzött birsdarabokat botmixerrel vagy turmixban pürésíthetjük. Az így kapott massza az alapja a birsalmasajtnak.

Hozzávalók:

  • 1 kg birsalma
  • 1 kg cukor
  • 1 darab citrom

 

Elkészítés:

A birsalma masszát tegyük vissza a fazékba és öntsük hozzá a citromlevet, hogy ne színeződjön el, majd adjuk hozzá a cukrot is. Folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik.

Hűtsük szobahőmérsékletűre. Ha téglalap alakú tömböket szeretnénk, öntsük fóliával bélelt őzgerinc-formába. Száraz, hűvös helyen tároljuk két-három napig, majd ha a teteje megszilárdult, borítsuk ki sütőpapírra, hogy a másik oldala is tudjon száradni. Minimum egy-két hétig hagyjuk tovább megszilárdulni, közben időnként forgassuk át, hogy minden részét érje levegő.

Ízlés szerint keverhetünk bele, vagy tehetünk a tetejére diót, mandulát, mogyorót vagy mazsolát.