A jövő nyugdíjasainak üzent a kormány

HírKlikk 2018. december 2. 05:30 2018. dec. 2. 05:30

Már zajlanak a munkálatok az úgynevezett nyugdíj-előtakarékossági kötvény bevezetésének előkészítéséhez. Az új lehetőség jövőre életbe is léphet – így nyilatkozott a Magyar Időknek a Pénzügyminisztérium nemrégiben kinevezett államtitkára.

Gion Gábor – aki pozíciója szerint a pénzügyekért felel – néhány fontosabb részletet is elárult a lapnak. Mint elmondta, az új megoldással az állam az érdeklődőknek hosszú távú megtakarítási formát kínálna.

– Akinek fontos, hogy nyugdíjasként is minél szélesebb anyagi lehetőségek álljanak a rendelkezésére, aktív évei alatt speciális állampapírba fektethetne – magyarázta Gion Gábor, majd hozzátette: a jelenlegi elképzelések alapján az új konstrukcióban a magánszemélyek kamatprémiumhoz juthatnának, a nyugdíj-előtakarékossági kötvény pedig akkor járna le, amikor tulajdonosa elérné a nyugdíjkorhatárt.

A felhalmozott összeg kifizetését lehetne kérni egyben, de adott esetben szóba jöhetne az is, hogy az érintett részletekben jusson hozzá az ilyen megtakarításához.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy idehaza egyre nagyobb jelentőségre tesz szert az öngondoskodás, vagyis az, hogy az állampolgárok bizonyos fontos célokra rendszeresen félretegyenek kisebb-nagyobb összegeket.

– Az öngondoskodás mellett ugyanakkor lényeges a lakosság állampapír-vásárlásainak ösztönzése is – jegyezte meg Gion Gábor. – Nem véletlen – folytat­ta –, hogy a kormány e célkitűzés eléré­séért az elmúlt években számos intézkedést hozott meg.

Létrejött például hat új állampapírtípus, emelkedett az úgynevezett kincstári értékesítési pontok száma, ahol a lakosság állampapírt vehet, a legfontosabb pedig az, hogy az állam vonzó kamatot kínál a biztonságos papírok után. Jelenleg talán csak egy olyan, kifejezetten hosszú futamidejű lakossági állampapír hiányzik a kínálatból, amely a nyugdíjcélú előtakarékosságot is támogatja. Ezt a hiányt pótolná a most készülő új konstrukció – mondta Gion Gábor.

Forrás: Magyar Idők/Hírklikk