Az EU-s vezetők Ukrajna további támogatását vállalták

HírKlikk 2024. április 18. 11:10 2024. ápr. 18. 11:10

A brüsszeli csúcsértekezleten hangsúlyozták, hogy Ukrajna számára sürgősen légvédelmet kell biztosítani.

Ukrajna számára sürgősen légvédelmet kell biztosítani, valamint fel kell gyorsítani és fokozni kell minden szükséges katonai segítségnyújtás teljesítését, a tüzérségi lőszert és a rakétákat is ideértve – áll az elfogadott záró következtetésekben, írja az EUrologus.

Az Európai Tanács első napján az EU-ban terjedő álhírekkel is foglalkoztak. A témát azt követően vették napirendre, hogy néhány hete egy cseh – azóta már nemzetközivé szélesedett – nyomozásnak köszönhetően kiderült, hogy egy orosz hátterű hálózat politikusokat környékezett meg az orosz narratíva terjesztése érdekében. Az állam- és kormányfők éjjel kiadott nyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy az unió és tagállamai eltökéltek amellett, hogy szorosan felügyeljék és korlátozzák azokat a kockázatokat, amelyek a dezinformációból, ezen belül a mesterséges intelligencia révén terjesztett dezinformációból, valamint a külföldi információmanipulációból és a választási folyamatokba történő külföldi beavatkozásból származnak.

Hosszas vitát folytattak a vezetők a közel-keleti helyzetről is. Együttérzésükről biztosították Izraelt, elítélték a velük szembeni támadást és felszólították Iránt és szövetségeseit, hogy fejezzék be a katonai akciókat. Valamint a Tanács arra sürgeti az összes felet, hogy gyakoroljon maximális önmérsékletet, és tartózkodjon minden olyan lépéstől, amely fokozhatja a feszültségeket a régióban.

Forrás: hvg.hu