Belső harcok, botrány a triatlon szövetségnél

HírKlikk 2019. január 31. 13:25 2019. jan. 31. 13:25

Belső harc bontakozott ki a Magyar Triatlon Szövetségnél (MTSZ) múlt év végén, miután tavaly a három olimpián induló, jelenleg edzőként dolgozó Kuttor Csaba Látlelet címmel nyilvánosan felsorolta, szerinte miért van válságban a sportág.

Mint a hvg.hu írja, a teniszben kibontakozó csatához hasonlóan ő is elsősorban a szövetség megnövelt támogatási pénzekkel gazdálkodó menedzsmentjét okolta a kialakult helyzetért.

 

A triatlonos szövetséget 2014 óta Bátorfi Béla vezeti, akit csak mint Orbán Viktor fogorvosát szoktak emlegetni.

A lap egy forrása szerint ennek az amúgy erősen háttérben lévő triatlonosoknál érezhető hatása van: "attól kezdve álltak szóba velük", nyilatkozta. Kuttor Bátorfival került szembe. Januárban egy sportcsatornán már egyenesen arról beszélt, hogy

"ha a lopást karlevágással büntetnénk, a triatlonban erős paracsapatunk lenne".

Kuttor szerint annak ellenére, hogy soha eddig nem volt ennyi pénz még a sportágban, nemcsak az amatőröket tömörítő legkisebb klubok küszködnek, azoknak sem könnyű a helyzete, ahol az eredményeket szállító versenyzők sportolnak. A versenyekre utazóknak maguknak kell repülőjegyet venni, szállást fizetni, és sosincs mellettük orvos vagy fizioterapeuta. Példaként saját klubját, a Team Újbuda Sportegyesületet hozza, amely elmondása szerint "2017 legjobb egyesületeként nulla műhelytámogatást kapott".

A szövetség elnöke, Bátorfi erre reagálva a hvg.hu-nak egy átlagos amatőr triatlon egyesület példáján levezette, hogy a tagdíjnak köszönhetően így is vannak lehetőségeik, további támogatásuk nem indokolt. Hiszen ezek az egyesületek „hobbisportolóknak biztosítanak sportolási keretet, utánpótlást nem képeznek, elit versenyzőjük nincs, ehhez kellene még támogatást adnia az MTSZ-nek?” - kérdezett vissza. Szerinte az eredmények őt igazolják.

Kuttor azt is állítja, többféle gyanús beszerzést is talált:

  • milliós ügyvédi megbízásokat;
  • furcsa tanácsadói díjakat;
  • érthetetlen mértékű bevásárlásokat, például kordonokból;
  • közel 50 millióért vett, de valójában elavult és be sem üzemelt informatikai berendezéseket.

 

Szerinte még a szövetség saját buszaihoz sem férnek hozzá a versenyzők: legfeljebb a piaci árat felülmúló összegekért bérelhetik azokat, míg néha szerződés nélkül is megtesz több ezer kilométert egy-egy jármű. Mások is állítják: a triatlonosok buszait kerékpáros versenyeken látták már feltűnni, ahol többek közt Bátorfi saját csapatát, a Pannon Cycling Team-et szállították.

Bátorfi szerint "egy szó sem igaz abból, hogy a pénzügyi támogatáson keresztül kényszerhelyzetben lennének a tagszervezetek". A buszokról azt mondta el, a szövetségnek "nem dolga követni, melyik tagszervezet mire használja a bérelt autót". A kordonokat pedig évi 30 versenyen használják. Kuttor kritikái nyomán a szövetség a szerverbeszerzés kérdésében feljelentette magát, ám a rendőrség bűncselekmény hiányában elutasította az ügyet.

Több triatlonos is feszültségforrásként írta le, hogy Bátorfi kinevezte saját elnöki tanácsadójának üzlettársát, Szűcs Lászlót, aki így beleszólhat a sportolókat érintő döntésekbe. Bátorfi erre úgy reagált: a szabályzat alapján az elnök választja ki a munkatársait.

Forrás: hvg.hu