Bénázó magyar titkosszolgálat buktatta le Gruevszkit?

HírKlikk 2019. június 10. 10:00 2019. jún. 10. 10:00

Rejtély, hogy mit csinált pénteken Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök, amikor megjelent a 444.hu szerkesztősége melletti lakásnál.

A váratlan találkozás alkalmából a 444 megpróbálta szóra bírni a hazájában korrupcióért elítélt, de Orbánnál menedékre találó bukott kormányfőt, ám az csak annyit mondott, hogy nem mond semmit.

A portál viszont felismerte az egyik személyt Gruevszki társaságából, így annyi már kiderült: Joó Istvánnal, a Külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkárával találkozott a volt macedón miniszterelnök.

A 444.hu megkeresésére a külügyminisztérium azt közölte:  Semmi különös nincs abban, hogy a Külügyminisztérium kapcsolatban van egy hazánkban tartózkodó személlyel, aki sokáig saját hazája miniszterelnöke volt.

A 444 mellett lévő lakás, ahol a pénteki találkozó volt, korábban Airbnb-ként működött, több mint egy éve nem lakik ott senki. A földhivatali adatok szerint az ingatlan két kínai állampolgár tulajdona. Egyiküket, Wang Z-t a magyar letelepedési kötvényprogram ügyfeleként jelölték meg tavaly év elején a 444-nek és a Direkt36-nak eljutatott, feladó nélküli levélben. 

A nemzetbiztonsági zsargonban K-lakásnak vagy konspirált lakásnak nevezik az olyan ingatlanokat, ahol a péntekihez hasonló találkozók történhetnek. A rendszerváltás előtti definíció szerint

„a K-lakás az állambiztonsági szervek fedés alatt működtetett bérleménye, amelyet hálózati személyek, SZT-állományú tisztek fogadására, operatív akciók lebonyolítására, ellenséges objektumok, személyek időszakos megfigyelésére használnak”.

A 444 nemzetbiztonsági területen jártas forrásai szerint valaki óriási szakmai hibát követett el, amikor nem vette észre, hogy egy újság szerkesztősége mellé szervez egy ilyen találkozót.

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt korrupció miatt ítélték jogerősen börtönbüntetésre a hazájában, de magyar diplomáciai segítséggel Budapestre szökött, mielőtt börtönbe kellett volna vonulnia. Menekültstátuszt kért és kapott a magyar kormánytól, ahol végig azt hangsúlyozták, hogy semmi politika nincs az Orbán Viktor miniszterelnökkel jó viszont ápoló Gruevszki budapesti feltűnésében, az egy tisztán jogi eljárás. Ennek ellentmond, ha magas rangú kormányzati tisztviselők találkozgatnak a bukott macedón politikussal.

Emiatt feltehetően nem akartak nyilvános helyen találkozni vele, de kockázatos lehet behívni a minisztériumba is. A 444 szerkesztősége a külügy épületétől néhány perc sétára található, így nem kizárt, hogy ezért szervezték pont ebbe a lakásba a megbeszélést, csak egyszerűen senki sem vette észre, hogy pont ott van az emelten a 444 is.

A portál szerint jól szervezett akcióra utalnak más körülmények is. Gruevszkit a Margit körúti épület előtt egy német rendszámú terepjáró várta benne sofőrrel. A baseball sapkát viselő férfi vállán valamilyen heveder volt átvetve, a nemzetbiztonsági világban ismerős források szerint ilyesmivel szoktak fegyvertartásra is alkalmas táskákat rögzíteni civilben, tehát amikor nem látszódhat a fegyver tokja. A másik, az utas oldalon az üvegen látható matrica, ami egy műholdas távfelügyeleti rendszer jelzése. 

Tavaly év végén a 24.hu munkatársai futottak össze Gruevszkivel egy budapesti étterem előtt. Akkor egy másik, magyar rendszámú autó várta, másik sofőrrel, de annak az ablakán is ugyanennek a műholdas rendszernek a jelzése volt látható. így az autók valószínűleg ugyanannak a flottának a tagjai.

Forrás: 444/Hírklikk