Bolsonarot Izraelbe hívták, ezért kéri, adják vissza neki az útlevelét

HírKlikk 2024. március 29. 14:00 2024. márc. 29. 14:00

A szélsőjobboldali volt brazil elnök ellen egy puccs feltételezett előkészítése miatt nyomozás indult, ezért a Szövetségi Legfelsőbb Bíróság lefoglalta az útlevelét. Most arra hivatkozik, hogy meghívták Izraelbe. 

Mint arról mi is beszámoltunk, pár napja Jair Bolsonaro azért szerepelt a nemzetközi sajtóban, mert két napig a magyar nagykövetségen rejtőzködött, bizonyára a nyomozás miatt, bár később ő azzal mentegetőzött, hogy csak a kapcsolatot akarja tartani a barátságos országok vezetőivel. 

A volt elnök útlevelét még februárban foglalták le, a szövetségi rendőrség által folytatott nyomozás közben. Bolsonaro ügyvédei most arra hivatkoznak, hogy Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő meghívta és ezért május 12 és 18 között Izraelbe látogatna – írja az O Globo.

A brazil portál hangsúlyozza, hogy a meghívás egy héttel azután történt, hogy Izrael „nem kívánatos személlyé" nyilvánította Brazília mostani elnökét, Lulat. (Bizonyára azért, mert Lula keményen bírálta Izrael civileket is veszélyeztető gázai hadműveleteit - a szerk.)

A brazil Szövetségi Legfelsőbb Bíróság vezetője, Alexandre de Moraes a külföldi utazások mellett attól is eltiltotta a volt elnököt, hogy kapcsolatot tartson a többi gyanúsítottal.