Csak pénzért adná ki a közérdekű adatokat Pálffy Ilona

HírKlikk 2019. augusztus 16. 16:24 2019. aug. 16. 16:24

Hiába közérdekű információ, nem adja ki ingyen a Nemzeti Választási Iroda több millió választópolgár számának változásait bemutató táblázatokat. Az ügyben a szocialista Tóth Bertalan kért tájékoztatást – a politikus az önkormányzati választások kapcsán kért ki adatokat az NVI-től.  

A politikus a Nemzeti Választási Iroda elnökétől megtudta, a havi bontású adatokért fizetnie kellene. Pálffy Ilona levelében kifejtette, hogy a kért adatok ugyan megvannak az iroda történeti adatbázisában, kibányászásukhoz viszont „jelentős fejlesztői tevékenységre” lenne szükség.

A választási iroda erre árajánlatot kért adatfeldolgozójától, a cég pedig öt munkanappal számolt, és 548 ezer forint+áfáért vállalta volna három nap adatainak kifejtését. Tóthtól ennél  azért kevesebbet, a törvény szerint elvárható 176 ezer forintot kért volna az NVI, ám ő a Népszavának  elmondta, nem fog fizetni a közérdekű adatokért.

Tóth Bertalan adatigénylése érthető, hiszen a tavalyi országgyűlési választások előtt is csúcsra pörgött a Fidesznek kedvező voksturizmus, az akkor még ellenzéki médiumnak számító Hír TV szerint ukrán határ melletti szabolcsi településen, Kispaládon például egy házba 200 embert jelentettek be. Mivel az önkormányzati választási részvételnek is feltétele a bejelentett magyarországi lakcím, sejthető, hogy idén is beindul ugyanez a folyamat.
Forrás: Népszava