Csatlakozás az Európai Ügyészséghez: most az EU-n a sor

NVZS 2019. június 6. 13:08 2019. jún. 6. 13:08

„Mi, magyarok megtettük a magunkét, most az Európai Unión van a sor: a Polt-féle ügyészség kikerüléséhez mi már megfúrtuk a magunk alagútrészét, s ha az EU is megteszi a maga oldaláról, akkor a kormány kénytelen lesz csatlakoztatni hazánkat az Európai Ügyészséghez” – szögezte le portálunknak Hadházy Ákos. A független ellenzéki országgyűlési képviselő az elkövetkező hónapokban a kormányzati heccpropaganda-gépezet ellen korábban – Szél Bernadettel közösen – indított harcára koncentrál, akár „látványos(abb) akciók” is lehetnek. Ebben és egyébként is meg kell szervezni az ellenzéket – ez is feladat.

„Olyan géppuskafészekkel állunk szemben, amely azonnal gyilkos össztüzet zúdít ránk, amint kidugjuk a fejünket a lövészárokból, ha azonban nem dugjuk ki, akkor ott rohadunk meg.... Ha csak én szaladok az össztűzzel szemben, akkor könnyen lelőnek, az állásokat csak közösen tudjuk elfoglalni – ehhez kellenek az ellenzéki politikusok éppen úgy, mint az ellenzéki szemléletű emberek” – fejtette ki a Hírklikknek Hadházy Ákos.

Azután, hogy lezárult az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért indított, többhónapos aláírásgyűjtési kampány, Hadházy a kormányzati heccpropaganda-gépezet elleni küzdelemre  koncentrál. „Ezt a gépezetet el kell foglalni, s a következő hónapokban az a feladatom, hogy megpróbáljam magam mögé állítani az ellenzéki kollégáimat, meggyőzéssel, s figyelem felkeltő módszerekkel egyaránt”.

Felvetésünkre Hadházy nem zárta, ki hogy látványos akciók is lehetnek, amilyeneknek korábban az MTVA Kunigunda úti székházánál tanúi lehettünk, ám kérdésünkre hozzáfűzte: „alaposan meg kell fontolni, hiszen minden nyomásgyakorlásnál az egyik legfontosabb, hogy az tartós legyen, s persze valódi...én nem adom fel, de komoly eredményt nem lehet elérni, ha egyedül hajtok végre ilyen akciókat”. Szerinte ugyanis, „amíg nem törjük le a propagandagépezetet, nem foglaljuk el az állásokat, addig valójában lényegtelen, hogy ki lesz a főpolgármester, hiszen többezer település van a Fidesz kezében”.

„Milyen további feladatai vannak a május 31-ével zárult aláírásgyűjtési kampánnyal” – kérdeztük a független országgyűlési képviselőt, aki tegnap jelentette be, hogy összesen 680 ezer aláírás gyűlt össze, ebből 130 ezret az MSZP és a Momentum adott át nekik, míg más pártok –  akiknél információ alapján szintén jelentős számú aláírások lehetnek –  nem szolgáltattak íveket számukra. Az aláírások gyűjtését 10 millió forint összértékű adományokból finanszírozták, 26 ezer önkéntes segítette a munkájukat.

Hadházy kérdésünkre elmondta, hogy most az Európai Unión van a sor, elsősorban az új Európai Parlamenttől és Bizottságtól függ, hogy mi fog történni. „Végig azt kommunikáltam, hogy a kormány csak akkor hajlandó lépni, ha két irányból éri politikai nyomás: a magyarok, illetve az EU részéről, ez utóbbi gazdasági lépésekkel is képes nyomatékosítani követelését” – fejtette ki Hadházy. Képi nyelven fogalmazva: a Polt-féle ügyészség kikerüléséhez mi már megfúrtuk a magunk alagútrészét, s ha az EU is megteszi a maga oldaláról, akkor a kormány kénytelen lesz csatlakoztatni Magyarországot az Európai Ügyészséghez”.

Ezzel már nincs tehát teendőjük, most várják az EU lépéseit. Ugyanakkor Hadházy szerint nagyon fontos, hogy az ellenzék megszervezze magát, s ennek részeként azt a 26 ezer embert, akik önkéntesként segítették az aláírásgyűjtést, s akik között rengeteg olyan volt, aki eddig soha nem vállalt közéleti szerepet, nem politizált. „Meg kell szerveznünk önmagunkat, meg kell találnunk azokat az embereket, akik hajlandóak cselekvően is tenni szegény hazánkért – ebben az a láírásgyűjtés sokat segített” – szögezte le.

A Fidesznek komoly fejfájást okozhat a Hadházy-féle aláírásgyűjtés, nem csak azért, mert 680 ezer aláírás minden demokratikus jogállamban komoly nyomásgyakorlást jelent, hanem azért is, mert folyamatosan napirenden tartotta az Európai Ügyészségbe való belépés kérdését, szembeállítva azt a már a Fideszes szavazók számára is mind nyilvánvalóbb korrupcióval. Nem véletlen ugyanis, hogy a magyarok többsége szeretné, ha hazánk csatlakozna az Európai Ügyészséghez – ahogy azt egy a közelmúltban készített felmérés is bizonyítja.

Április második felében a 24.hu megbízásából a Závecz Research által végzett reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a magyarok 58 százaléka szerint hazánknak csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez, csak 25 százalék azoknak az aránya, akik szerint nincs szükség erre, 17 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni. Külön érdekesége az eredménynek, hogy még a Fidesz szavazóinak a körében is valamivel többen vannak (41%) azok, akik támogatják Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez, mint azok, akik nem (37%), a fennmaradó 22 százalék pedig nem tud, vagy nem akar állást foglalni.