Fojtogat az Orbán-probléma

HírKlikk 2019. február 24. 08:31 2019. feb. 24. 08:31

Orbán pártján belül is kételyeket ébreszt a Jean-Claude Juncker elleni plakát – írja a bécsi Der Standard. A liberális lap leírása szerint a fotómontázson az Európai Bizottság elnöke meglehetősen együgyűnek, a mögötte látható Soros György holokauszt-túlélő pedig démoninak látszik.

A korábbi Soros elleni, kódolt antiszemitizmust is tartalmazó, valamint a menekültek elleni kampányok után az EU-politikával szembeni hadjárat eme legújabb megnyilvánulása a jobboldali populista magyar kormány részéről, a Juncker személye elleni frontális támadás brüsszeli és berlini konzervatív köröket is megbotránkoztatott a Der Standard szerint.

A lap emlékeztet arra, hogy a Fidesz ugyanúgy az Európai Néppárthoz tartozik, mint Juncker, aki kijelentette, hogy a magyar kormányzó erőnek nincs helye a pártcsaládban - hangzott el a Klubrádió nemzetközi lapszemléjében.

Angela Merkel német kancellár teljes szolidaritásáról biztosította Junckert – írja az osztrák lap, és megállapítja, hogy Orbán ezzel a legújabb kampányelemmel túllőtt a célon. Hivatkozik a Népszava által név nélkül idézett egyik magyar néppárti európai parlamenti képviselő véleményére, miszerint ezzel a plakáttal valószínűleg „túltolták” a kampányt.

Az, hogy a májusi európai parlamenti választásokhoz időzített propaganda-hadjáratot cinikus módon tájékoztató kampánynak minősítik, azt is jelenti, hogy a számlát nem a Fidesz, hanem az adófizető polgár állja – teszi hozzá a Der Standard.

A lap szerint az Európai Néppártot évek óta fojtogatja az Orbán-probléma

- az, hogy a magyar miniszterelnök számlájára írják a demokrácia és a jogállamiság módszeres lebontását, illetve azt, hogy fütyül a kereszténydemokrata értékekre. Néhány budapesti megfigyelő úgy véli, hogy Orbán ki akarja provokálni az Európai Néppártból való kitaszítását, hogy aztán olyan jobboldali populistákkal közösködjön, mint például az olasz Matteo Salvini – írja a Der Standard.

Idézi Pulai Andrást, a Publicus közvélemény-kutató intézet igazgatóját, aki azt mondta az ATV-nek nyilatkozva, hogy bizonytalan a Fidesz Néppárton belüli jövője.

Forrás: Klubrádió