Idén is migránsmentes lesz a gödrei töpörtyűünnep

Föld S. Péter 2019. február 1. 06:26 2019. feb. 1. 06:26

A Baranya megyei Gödre idén is megrendezi a töpörtyű és forralt borfesztivált. Az esemény lassanként haladó hagyománynak számít a Baranya megyei településen, hiszen idén immár második alkalommal rendezik meg a töpörtyűk és a forralt borok évi nagy seregszemléjét.

Hogy a szórakozás felhőtlen legyen, az önkormányzat bizonyára az idén is minden hozzávalót biztosít a feltehetőleg féktelen jókedvhez. Ez abból is sejthető, hogy tavaly a többi között öt kiló zsírszalonnát, sörasztalt adtak, valamint minden mást, ami a töpörtyűkészítéshez elengedhetetlen.

Például migránsmentes övezetet. Ezzel invitálta ugyanis egy évvel ezelőtt a polgármester a potenciális érdeklődőket. Akinek nem volt világos, hogy miként kell ezt érteni, Gelencsér Gábor, Gödre független polgármestere a Szabad Pécs megkeresésére elmagyarázta. Eszerint „a megjegyzés pusztán a töpörtyű készítésére kitalált rendezvény kapcsán vetődött fel, más rendezvényünk kapcsán nem. Gondolom, magyarázni nem kell, miért nevezhettük – viccesen – migránsmentesnek. És láss csodát, a célt elértük! Remélhetőleg többek figyelmét is sikerül ugyanígy felkelteni, hiszen egy rendezvény promotálásának épp ez a célja. Kérem, ne keressen ebben sem politikát, sem provokációt, arról ugyanis a rendezvény nem szól! Szeretne viszont közösséget építeni, gasztronómiai hagyományokat elevenen tartani, személyes kapcsolatok teremtését elősegíteni!”

Vagyis, a migránsmentes övezet kifejezést nem úgy kell érteni, ahogyan sokan értik. Ez csak vicc, mondja a polgármester, más néven promóció. És ami még ennél is megnyugtatóbb, egyéb rendezvényeiket nem a migránsmentes övezet ígéretével teszik vonzóbbá.

Itt tartunk, idejutott ez az ország. És miután idén is lesz töpörtyűünnep, érdeklődve néztük a 2019-es invitálást, lesz-e benne migránsmentes övezet. Már majdnem csalódnunk kellett, merthogy sokáig semmi, csupán egy általános beharangozó. Aztán a végén, mintegy összekacsintásként, a Töpörtyű című költemény után rövid utóiratban jelzik a szervezők, hogy az ilyenkor elmaradhatatlan jókedv mellé az idén is migránsmentes övezetet biztosítanak a látogatók számára.

Mi pedig, kellő tisztelettel, odaítéljük Gödre vicces polgármesterének a Korrektségmentes Övezet kitüntető címet. Nem politika ez a részünkről, még kevésbé provokáció, ne is tessék ilyet keresni. Mindössze promóció. Hogy jobban odafigyeljenek ránk, amikor otromba és gusztustalan jelenségekre hívjuk fel a figyelmet.