Macron még beleszólhat von der Leyen újrázásába

HírKlikk 2024. április 26. 19:15 2024. ápr. 26. 19:15

Ursula von der Leyen nagy esélyes ugyan, mégsem lesz könnyű elérnie, hogy ismét ő legyen a Bizottság elnöke. Sőt, mostanában már egyáltalán nem tűnik annyira magától értetődőnek, hogy újrázzon. Így viszont előfordulhat, hogy az EU megválik egy hozzáértő és tapasztalt vezetőjétől, miközben dúl a háború, akadozik a gazdaság és visszajöhet Trump – mutatott rá a lap kommentárjában.

Elvileg nincs gond a jelölésével, mert az Európai Néppárt őt akarja, csakhogy itt belép a képbe a politika. Nyíltan ugyan csupán a kötekedő magyar kormányfő kampányol ellene, de nincs vétójoga.

Az Economist szerint a legnagyobb akadályt feltehetőleg Marcon jelenti számára. Merthogy a búcsúzó francia politikus úgy gondolkodik: ha bedob egy új arcot, azzal el tudja terelni a figyelmet sanyarú hazai helyzetéről.

És akkor még ott van az Európai Parlament, ahol egyáltalán nem lehet biztosra venni a támogatottságát. Ám mivel von der Leyen alapvetően technokrata, aki nem járatos a füstös hátsó szobák alkuinak világában, az EP megmutathatja neki az erejét. Így megjósolhatatlan a verseny kimenetele. Nagy valószínűséggel persze elnyeri a tisztséget, csak nem lesz könnyű.