Kedvenc témájával szívatják a Fideszt

Nagy András 2019. március 28. 10:17 2019. márc. 28. 10:17

Ahogy lapunk megírta, a szombathelyi szocialisták alaposan megforgatták a Fideszt migránsügyben. Történt ugyanis, hogy a nemrég többségbe került ellenzéki képviselők benyújtottak egy migrációs bizottság létrehozásáról szóló javaslatot. A testületet a helyi fideszesek a legutóbbi közgyűlésen nem merték megszavazni, de elutasítani sem, inkább a távolmaradást választották, ám a helyi civilek és a Jobbik támogatásával sikerült elfogadni.

Nemény András, a szombathelyi MSZP-frakció vezetője a Hírklikknek a bizottság felállításáról azt mondta: korábban, amíg többségben voltak, a fideszesek egyszer sem jöttek elő a migránskártyával a közgyűlésben, mióta viszont az év elején kisebbségbe szorultak, folyamatosan ment a bevándorláspárti koalícióról szóló kommunikáció a közgyűlésben, mindenre ez volt a reakció a részükről.

Erre válasz a most felálló bizottság, amely a közgyűlés elé tárhat minden, a bevándorlással kapcsolatos kérdést, ha már hirtelen ennyire fontos lett a szombathelyi Fidesznek a migráció – mondta el Nemény András. Ha a bizottság megfogalmaz majd konkrét javaslatot, például a letelepedési kötvények, vagy a Szombathelyre érkező vendégmunkások ügyében, akkor a közgyűlés meg fogja azt tárgyalni – tette hozzá.

A testület létrehozásának céljáról azt mondta, abban mindenki egyetért, hogy illegális bevándorlók ne legyenek sem Szombathelyen, sem az országban. Ugyanakkor szerettek volna tükröt tartani a kormánypárti képviselők elé, akik a város biztonságára hivatkozva beszélnek újabban egyfolytában a bevándorlásról, miközben a letelepedési kötvényekről, vagy a nyugati határszélen gyakran garázsokban meghúzódó ukrán vendégmunkásokról egy szót sem szólnak.

Ami érdekessége a bizottságnak, hogy fideszes többsége lesz, vagyis a kormánypárti képviselőknek most aztán igazán lehetősége lesz érdemben alakítani a bevándorlással kapcsolatos pártok közötti párbeszédet.

Az biztos, hogy mi kezdeményezni fogjuk a testület mielőbbi összehívását, és saját javaslataink is lesznek a fenti problémák feltárására és megoldására – mondta a Hírklikknek a szocialista frakcióvezető.