Köves Slomó nem tiltakozik, amiért antiszemitát neveztek ki a közrádió élére

Föld S. Péter 2020. január 28. 15:00 2020. jan. 28. 15:00

Amint azt a Hírklikk is megírta, közel két tucat zsidó szervezet tiltakozott amiatt, hogy az MTVA az antiszemita bejegyzéseiről elhíresült Siklósi Beatrixot nevezték ki a Kossuth Rádió igazgatójává. Siklósi nemcsak antiszemita vicceket, a kurucinfóról átvett írásokat és antiszemita posztokat osztott meg a Facebookon, de korábbi tévéműsorába egy holokausztot tagadó személyt is meghívott. 2014-ben a történelmi egyházak nyomására még sikerült elérni, hogy visszahívják a köztévé vallási műsorainak éléről, ám most az illetékes kinevezők úgy látták, ő a legalkalmasabb személy a közrádió műsorainak irányítására.

Átnéztük a tiltakozók listáját, ám hiába igyekeztünk figyelmesen tanulmányozni az aláírókat, a Köves Slomó vezető rabbi által fémjelzett Egységes Magyarországi Izrealita Hitközség (EMIH) nincs közöttük. A fideszes szimpátiáját alig, vagy néha egyáltalán nem titkoló Köves rabbi egyháza a tiltakozás helyett, egy, a Neokohn portálon megjelent közleményt juttatott el a tiltakozást szervező aHanghoz. Ebben Köves rabbit idézik, aki azt mondta, hogy „Ha valósak a Siklósi Beatrix korábbi rasszista és antiszemita megnyilvánulásaival kapcsolatos sajtóhírek, akkor minden kétséget kizáróan elfogadhatatlan, hogy a közrádiót vezesse. Ezt a kérdést csak a Médiatanács, vagy a nyilvánosság eszközét felhasználva, maga Siklósi tudja tisztázni.”

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija ezzel elismeri, hogy rasszista, antiszemita ember méltatlan arra, hogy a közrádiót vezesse. Siklósi Beatrix rasszizmusáról és antiszemitizmusáról azonban nincs meggyőződve, azokról ugyanis csak sajtóhírekből értesült, amelyek szerinte vagy valósak, vagy nem. Köves rabbi úgy véli, a kizárólag fideszes delegáltakból álló Médiatanács tudná tisztázni Siklósit, esetleg maga Siklósi azzal, ha kijelenti, hogy ő nem rasszista, és nem antiszemita – ebben az esetben Köves rabbinak nincs baja a kinevezésével. Hiába a megannyi antiszemita és rasszista vicc, poszt és a kurucinfóból átvett írás terjesztése, ha a Médiatanács, vagy maga Siklósi azt állítja, hogy ő nem rasszista és antiszemita, akkor Köves Slomónak már nincs kifogása az ellen, hogy ő legyen a közrádió vezetője.

Köves rabbi már jó ideje szelektíven viszonyul a mai magyarországi történéseihez. Nem szólalt meg akkor, amikor a kormány a budapesti Szabadság téren gyalázatos emlékművet állított fel, amely emlékműnek egyetlen célja volt, hogy elmaszatolja a korábbi magyar kormányok felelősségét a magyarországi zsidók jogfosztásában, majd megsemmisítésében. Köves rabbi hallgatott akkor is, amikor a kormány a magyar adófizető emberek milliárdjaiból gyűlöletet szított egy zsidó származású magyar-amerikai milliárdos ellen. Nem mondott semmit a mind láthatóbbá váló Horthy-kultusz újjáéledésével kapcsolatban sem. 

Köves rabbi most egy antiszemitától várja, hogy ismerje el magáról, hogy antiszemita. Ha az illető antiszemita ezt nem teszi meg, akkor Köves rabbi úgy tekinti, hogy az illető nem antiszemita, és nincs a kinevezésével. 

Köves rabbinak el kellene d döntenie, hogy ő valójában zsidó, vagy fideszes.