Kunhalmi Ágnes: most nyílt meg az út ahhoz, hogy Orbánt visszaszorítsuk

HírKlikk 2024. március 28. 13:20 2024. márc. 28. 13:20

A DK, az MSZP és a Párbeszéd közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a június 9-i választáson, és a 2026-os országgyűlési választáson is együtt indulnak – jelentette be Dobrev Klára, Kunhalmi Ágnes és Karácsony Gergely csütörtök délben.

Dobrev Klára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a megállapodás az Orbán-rendszer leváltásáról szól, és utána egy tisztességes, baloldali, szociáldemokrata, zöld kormányzással vezetnék ki az országot abból a megélhetési, erkölcsi és politikai válságból, ami Orbánnak köszönhető. Miközben rég nem látott belpolitikai válság van, az ellenzéki oldal szétesése, szétforgácsolódása nem teszi lehetővé, hogy politikai erővé formálják az elégedetlenséget. Azt ígérte, a három párt hosszabb távon is együtt fog működni a kormányváltás érdekében.

Karácsony Gergely szerint nem elég csak azt mondani, hogy nemet mondanak Orbánra, hanem konkrét ajánlatot is kell adni. Öt éve azt a feladatot tűzte ki maga elé, hogy a köztársaságpárti koalíciót végig vigye, és utána újra a választók bizalmát kérje. Ez sikerült szerinte, az önkormányzatok az ellenséges maffiakormánnyal szemben egyértelmű alternatívát mutattak.

Az együttműködésnek nincs alternatívája, nincs 2026 2024 nélkül – hangsúlyozta Kunhalmi Ágnes, aki szerint az együttműködéssel a választók akaratát testesítik meg. Az MSZP társelnöke szerint az EP-választás legfontosabb tétje, hogy Orbán Viktor és a szélsőjobboldali barátait vissza tudják-e szorítani, míg az önkormányzati választáson meg kell akadályozni, hogy a Fidesz visszavegye Budapestet „fehér lovon vagy trójai falovon.”

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz. Az első négy helyet a DK kapta, az ötödik mandátum az MSZP-s Tüttő Katáé, a hatodik a DK-é, és a hetedik helyen szerepel majd a Párbeszéd jelöltje. Ez a mintázat folytatódik aztán a listán. 

 

Mint ismeretes, az MSZP hónapok óta lobbizik a közös EP-listáért, de a többi ellenzéki párt, így a DK és a Párbeszéd is elzárkózott eddig ettől. Kunhalmi Ágnes, a szocialisták társelnöke többször is arról beszélt, hogy az ellenzéki pártoknak muszáj együttműködnie ebben a rendszerben, mert a Fideszt csak közösen győzhetik le, és a külön listákkal akár 10-15 százaléknyi szavazatot is kidobhatnak.