Merkel is berágott Orbánra, aki ettől még nyugodtan aludhat

Föld S. Péter 2019. február 22. 10:52 2019. feb. 22. 10:52

Nemcsak nálunk kavart hullámokat a kormány legújabb, még a korábbiaknál is primitívebb plakátkampánya. Az Európai Unió szinte minden vezetője megszólalt az ügyben, és egyikük sem dicsérően említette a plakátok üzenetét.

Az Európai Bizottság Facebook oldalán elképesztőnek és sokkolónak nevezte a magyar kormány plakátját, és meglehetősen szokatlan módon, stílusában és hangvételében hasonló, ám tartalmában igen eltérő plakáttal válaszolt.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke is megszólalt. „Ha nem lenne ilyen komoly az ügy, akkor jó vicc lenne", majd hozzátette: Monty Python-szerű abszurd a magyar kormányzat újabb tájékoztató kampánya, „az abban szereplő állításoknak nincs semmi közük a valósághoz.”

A magyar kormány plakátján Soros Györggyel együtt szereplő Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hazugságnak nevezte a kampányt és közölte, hogy a Fidesznek nincsen helye az Európai Néppártban. A Néppárt hivatalosan nem reagált, de Joseph Daul elnök egy posztban elítélte a magyar kormány kampányát. Ezt a posztot Manfred Weber is megosztotta.

Egy nappal később, csütörtökön Angela Merkel is megszólalt. A német kancellár szolidaritásáról biztosította Junckert. „Teljes mértékben kiállok Jean-Claude Juncker mellett, szolidárisak vagyunk, és ezt a Magyarországgal folytatandó tárgyalásainkon is világossá tesszük majd".

A reagálások minden korábbinál egyértelműbbek, ám ettől még Orbán Viktornak nem kell nyugtalanul aludnia. (Van erre sok más oka, például az, hogy az oroszok hideg leheletet érzi a tarkóján.) Az Unió annyira nagy és tehetetlen, hogy ez már önmagában garancia arra, hogy ne történjen semmi olyan a Fidesszel, aminek már régen meg kellett volna történnie.

Például, hogy kizárják a Néppártból.

Ez belátható időn belül nem fog bekövetkezni, mert bár az ott lévők ízlésének nagyon nem felel meg, amit Orbán és a Fidesz képvisel, émelyeg a gyomruk tőle, de májusban választások lesznek, és a pártcsaládnak úgy kell a szavazat, mint egy falat kenyér.

Akikben idehaza Merkel mostani megszólalása reményt keltett, azok sürgősen higgadjanak le: sem Merkel, sem az Európai Unió, nem teszi meg azt, amit nekünk kell(ene) megtennünk. Az a helyzet, hogy 1989-ben készen kaptuk a szabadságot. Nem harcoltunk érte, csak vágytunk rá. Igaz, amikor megérkezett, örültünk neki. Aztán jött a kiábrándulás, mert azt hittük, hogy a szabadság egyenlő a jóléttel. De miután kiderült, hogy a jólét nem jött el a szabadsággal, csalódtunk benne, és kicsit meg is haragudtunk rá. A szabadságot okoltuk a saját silányságunkért.

A kérdésre, hogy demokráciát akarunk, vagy diktatúrát, nekünk kell válaszolnunk. Merkel, az Európai Unió, vagy bárki hozzájuk hasonló félisten nem fogja helyettünk leváltani Orbánt.

Forrás: Hírklikk