Tóth Bertalan: nem adjuk fel a magyarok uniós álmait!

HírKlikk 2019. április 30. 13:57 2019. ápr. 30. 13:57

Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozását tortával ünnepelte az MSZP-Párbeszéd szövetség. Tóth Bertalan kiemelte: tovább dolgoznak azért, hogy a magyar emberek 15 évvel ezelőtti EU-tagsághoz fűződő álmait megvalósítsák. Szabó Tímea azt mondta, az uniós csatlakozással, a Nyugathoz való tartozással Ady Endre kompországa végre révbe ért.

Tóth Bertalan bejelentette, május elsején, a csatlakozás évfordulóján az ország 86 helyszínén fognak együtt ünnepelni a magyar emberekkel. Ezen kívül természetesen a munka ünnepét is megtartják, nem feledkezve meg a magyar munkavállalók érdekeinek képviseletéről, az alacsony bérek elleni küzdelemről - húzta alá az MSZP elnöke keddi, Magyarország Európai Unióhoz való tartozásának 15. évfordulóját ünneplő sajtótájékoztatóján.

A csatlakozásra úgy emlékezett, tizenöt évvel ezelőtt volt egy álmunk: egy olyan közösséghez akartunk tartozni, ahol szabad a gondolkodás, a tanulás, a sajtó, ahol jog védi az állampolgárokat. A kormányok pedig számonkérhetők, az a feladatuk, hogy felzárkóztassák a leszakadó társadalmi rétegeket, az országot és a fizetéseket pedig Nyugat-Európához és az ottani szinthez közelítsék. “Ez az álom nem valósult meg. Amit ma látunk, az ennek az ellenkezője” - jelentette ki. Úgy fogalmazott, ma azt látjuk, a szabadságunkat korlátozzák, a jogot nem a magyar emberek védelmére használják, hanem arra, hogy a kormány saját hatalmát, gazdagodását szolgálja.

“Nem szól másról a magyar kormányzat uniós tagsága, mint arról, hogyan tudják lenyúlni az uniós támogatásokat, ezzel akadályozva meg a magyar emberek felzárkózását.” Ugyanakkor, tette hozzá, nem adják fel az uniós álmot. Azért fognak küzdeni, hogy a magyar emberek 15 évvel ezelőtti álmait megvalósítsák. Ezért hozták létre az MSZP-Párbeszéd piros-zöld szövetségét, az EP választás egyetlen közös listáját. Egy új szociális Európáért is fognak dolgozni, ami a benne élő emberekről szól, vigyázva a környezetre, gyermekeik jövőjére - tette egyértelművé céljaikat az MSZP elnöke.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a 15 évvel ezelőtti csatlakozást úgy értékelte, végre egy olyan közösség tagja lehettünk, amely magába tömöríti a világ legfejlettebb országait, védi az emberi alapjogokat, kiáll a szolidaritás mellett. “Ady kompországa végre révbe ért az uniós csatlakozással. Kelet és Nyugat közötti hányódtatásunk után végre megmutattuk, hogy Magyarország a Nyugathoz tartozik” - állapította meg a költőzseni “Ismeretlen Korvin-kódex margójára” című költeményének metaforáját kibontva.

Szabó kijelentette, a Nyugathoz való tartozást a magyar emberek többsége becsüli, értékeli, az Orbán-kormány azonban nem ezt teszi. “Orbán Viktor és kormánya szét akarja verni azt a szolidaritást, amit ez a közösség mutat. El akarja lopni azokat a javakat, amelyet a közösség egymás számára juttat. Úgy gondolja, csak nekik és haveri köreiknek járnak ezek a támogatások.” Az MSZP-Párbeszéd azt akarja, hogy a közösség ugyanannyira virágzó, egymást megbecsülő maradjon, ahogyan képzelték 15 évvel ezelőtt.  A pártszövetség ezért visszautasítja azt, hogy az ország a zsarnoki kelethez tartozzon, Putyinhoz dörgölőzzön: a közösséget semmibe vevő Fidesz-kormány leváltásán dolgozik - hangsúlyozta Szabó Tímea.

Forrás: Hírklikk