Vallásától függetlenül mindenkinek van személyes felelőssége

HírKlikk 2019. november 2. 20:12 2019. nov. 2. 20:12

"Isten nélkül nincs személyes felelősség, személyes felelősség nélkül nincs erkölcs, erkölcs nélkül csak a pusztítás marad" - mondta a Nemzeti Vértanúk emlékművének újraavatásán Köves Slomó, az EMIH vezetője.

Kedves Slomó!

Szeretném, ha egy kicsit újragondolnád ezt a mondatot, amivel igen sok bajom van.

1. Személyes felelőssége - a vallásától függetlenül - mindenkinek van. Ha ez alól a vallástalanság felmentene, abban az esetben káosz lepné el a földet. Ne menjek messze: én ateista vagyok. De igenis van személyes felelősségem a családom, a hazám, s általában az emberek felé. Engedd meg, hogy ezt ne részletezzem. Vagy Te olyan okos, hogy ennyiből megértsd.

2. Melyik Istenről beszélsz, hiszen csak ott, ahol - és akik közt - ezt a beszédet elmondtad nem vagyok biztos benne, hogy ugyanarra gondoltatok.

3. Ha most az is az eszembe jut, hogy nemsokára indul Allah iskolájának építése ugyanebben a városban, akkor végképp zavarba jövök, hiszen egészen más Istenről és másféle erkölcsökről tanítanak majd benne.

4. Azután hányszor “adott az Isten erkölcsi felmentést” az alól a parancsolat alól, hogy “Ne ölj!”. Ki tudja hány háborúban, hány fegyvert áldottak meg a nevében, ami után csak a pusztulás maradt?

5. Mondjuk elfogadom, hogy akik 19-ben a vörös oldalon álltak, azok erkölcstelenül pusztítottak. És azok, akik az Orgoványi erdőben gyilkoltak, azok személyes felelősség nélkül tehették? Erkölcsösen öltek? Nem pusztítottak?

Szóval, kedves Slomó értem én, tudom, hogy a felekezeted sajátja szerte a világban, hogy a mindenkori hatalommal keresi az együttműködést. Nincs is ezzel semmi bajom, de… abban is vannak fokozatok.

A régi barátsággal
Juszt László