Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

HírKlikk 2024. április 29. 11:20 2024. ápr. 29. 11:20

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.

Az Él a Zene! célja előtérbe helyezni a magyar szerzőket, előadókat és dalokat. Az Artisjus Egyesület által támogatott kezdeményezés nagykövete négy hölgy, akik munkájukkal hidat képeznek a dalok és a közönség között – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

Az Él a zene! 2022-ben indult, amikor mintegy ezer magyarországi üzletben egy napon át kizárólag magyar zene szólt. A kezdeményezés tavaly további boltokkal bővült, idén pedig még többen csatlakoztak hozzá.

Az ügyet felvállalta négy háttérzene-szolgáltató, a MoodMedia, a 3G Multimédia, Music Engine és a KittoMedia, az ő közreműködésükkel több mint kétezer üzletben, bútoráruházban, gyorsétteremben, hipermarketben, szállodában, benzinkúton, étteremben, fitneszteremben, cukrászdában, liftben, szól magyar zene május 9-én. A kezdeményezéshez sok rádió és zenetévé csatlakozott, köztük a Radiocafé, a Manna FM, a Magyar Katolikus Rádió, a Klasszik Rádió és a Sláger TV.

A médiumok legtöbbje kizárólag magyar zenét játszik aznap. Szintén részt vesz a programban hazai előadók kizárólagos játszásával több mint száz iskolarádió a DUE Médiahálózat szervezésében.

Magyar zeneszámok hangzanak el a Tour de Hongrie május 9-i szakaszának rajt és cél, illetve részhajrá helyszínein. A szervezők minden partnerüknek egy dallistát is ajánlottak, amely jelentős részben induló együttesek szerzeményeit tartalmazza.

Az Él a Zene! négy, a zeneiparban dolgozó nőt kért fel az ügy nagykövetének, akik sokat tesznek azért, hogy a közönséghez eljusson a magyar zene. Nagykövet Major Brigitta produkciós menedzser (olyan fesztiválok színpadmestere, mint az EFOTT, a Balaton Sound vagy a Sziget), Sebestyény-Gallasz Enikő, a digitális zeneterjesztéssel foglalkozó WM Music Distibution ügyvezetője, Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye és a Kerekdomb Fesztivál vezetője, valamint Koltay Anna, a Petőfi TV főszerkesztője, a BP Underground zenei dokusorozat társrendezője.

Az Él a Zene! magyar könnyűzenei nap szervezője a Fülesbagoly Alapítvány, főtámogatója az Artisjus Egyesület, támogatója az Előadóművészi Jogvédő Iroda, stratégiai partnere a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége, a Music Hungary Szövetség és a WMMD.

„A zene szellemi és üzleti értéket is teremt, a jogdíj ezt az értéket forintosítja a dalszerzőknek, hogy mindig új dalok szülessenek. Jó évente egy napon ezt tudatosítani magunkban, odafigyelni arra, hogy milyen sok helyen szól a zene, és figyelmünkkel támogatni a magyar zenészeket" – idézte Tóth Péter Benjamint, az Artisjus kommunikációs vezetőjét a közlemény.

Forrás: MTI