A közös nyugati ellenség táplálja Kína és Oroszország mélyülő barátságát

HírKlikk 2024. május 7. 18:50 2024. máj. 7. 18:50

Hiszi Csin-ping kínai elnök európai körútja kapcsán nem szabad megfeledkezni Kína Oroszországhoz fűződő szoros kapcsolatairól – mutatott rá Lendvai Pál a liberális bécsi lapban. Szerbiában és Magyarországon a kínai stratégiai és gazdasági pozíció demonstratív kiépítéséről van szó a nagy közös infrastrukturális beruházások háttere előtt. Mindkét ország szoros barátságban áll Putyin Oroszországával is. 

Egyes megfigyelők kereskedelempolitikai koncessziókkal kapcsolatos spekulációi azonban elsiklanak afelett, hogy a két diktátor közvetlenül az Ukrajna elleni háború kitörése előtt határtalan barátságáról biztosította egymást, és amióta hatalmon vannak, 42 alkalommal találkoztak. A szolidaritás és mindkét ország külpolitikai radikalizálódásának alapja a Nyugattal, és különösen az Egyesült Államokkal szembeni ellenségesség alkotja. Emellett a két ország, valamint Irán és Észak-Korea közötti szoros katonai együttműködés rajzolódik ki az ukrajnai háborúban – mutatott rá Lendvai, és adatokat sorolt erre.

A bécsi Der Standard cikke rámutatott: világszerte veszélyezteti a nemzetközi biztonságot a nyugati szankciók aláásása, és az, hogy Kína, Irán és Észak-Korea erősen támogatja Moszkva agresszív háborúját.

Közben Putyin már bejelentette következő pekingi látogatását, amelyet májusra tervez. A számítása bejön: Oroszország a vártnál gyorsabban áll át a haditermelésre, és az orosz erők diktálják a tempót a harcmezőn. A döntő amerikai katonai segély belpolitikai okokból megszakadt, és a legtöbb európai állam elégtelen, vagy későben lévő fegyverszállításai aggasztóvá teszik a létszámban és fegyverzetben gyengébb ukrán hadsereg helyzetét a mintegy ezer kilométer hosszú frontvonalon.