A Kúriának sem tetszett a fideszes óvodai kampány

HírKlikk 2024. május 9. 18:35 2024. máj. 9. 18:35

Szatmáry László XVI. kerületi fideszes önkormányzati képviselő megsértette a választási eljárásról szóló törvényt amikor egy kerületi óvodában korteskedett. A TASZ jogi szakértője már akkor is felhívta a figyelmet arra, hogy a jogszabály tiltja a pártpolitikai tevékenységet az iskolákban, óvodákban, hiszen gyermekfelügyeleti időben nem végezhető pártpolitikai tevékenység.

A Kúria csütörtöki végzése kimondta, hogy a fideszes politikus megsértette a választási eljárásról szóló törvényt: „Szatmáry László önkormányzati képviselőjelölt azzal, hogy 2024. április 22-én egy óvodai nyílt napon kampánytevékenységet folytatott, megsértette a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 2.§ (1) bekezdés c) és e) pontjában foglalt alapelveket”.

A Kúria ezen döntésével remélhetőleg sikerült véget vetni a pofátlan fideszes óvodai kampánynak, hiszen a végzés értelmében innentől fogva pártlogóval nem mehetnek korteskedni az óvodába – írta közleményében Csizmazia Ferenc önkormányzati képviselő, a XVI. kerület közös ellenzéki polgármesterjelöltje.

Két héttel ezelőtt Szatmáry László XVI. kerületi fideszes önkormányzati képviselő óvodai nyílt napon kampányolt, ahol a beszámolók alapján az épület aulájában az igazgatóval együtt fogadta a gyermekükért érkezőket, majd beszédet is tartott a szülőknek és az ott lévő gyermekeknek. A párttársai pedig a kapun kívül, de még az óvoda kerítése mellett kampánypulttal aláírásokat gyűjtöttek, és szóváltásba is keveredtek a szülőkkel.

Csizmazia Ferenc az esetről a KlikkTV Heti Egyenleg – Ráadás című műsorában is beszélt. Elmondta, Szatmáry cinikus módon azt felelte, amikor számonkérték, hogy azért volt az óvodában, mert ő tartja a kapcsolatot a választóival.

Csizmazia Ferenc akkor elmondta, megtették az ügyben a megfelelő lépéseket. Feljelentést tettek a Helyi Választási Bizottság felé, innentől kezdve az ő feladatuk, hogy büntetést szabjanak ki Szatmáryra és a jövőben eltiltsák az ilyen tevékenységtől. „Számomra nem okozott meglepetést, hogy ők bármilyen eszközt felhasználnak arra, hogy a pozíciójukat megtartsák” – fogalmazott. A HVB, majd később a Fővárosi Választási Bizottság sem látott azonban kifogásolnivalót Szatmáry tevékenységében, míg végül a Kúria az előző döntéseket megsemmisítve kimondta, hogy egyértelműen tiltott kampánytevékenység történt. Az egyik lapnak egy dühös szülő egyenesen úgy fogalmazott: „Undorító, hogy itt, az óvoda bejárata előtt pultoznak. Számomra ez kimeríti a politikai pedofília fogalmát.”

 

Forrás: Hírklikk