A magyar kormány a német cégek kiszorítására játszik

HírKlikk 2024. április 30. 15:40 2024. ápr. 30. 15:40

Egyre több német cég kezdi bírálni a magyar kormányt, amiért igyekszik átvenni ezeket a vállalatokat – idézte a Bloomberg gazdasági hírügynökség csak előfizetőknek olvasható cikkét a lengyel televízió a honlapján.

A német cégek egészen a legutóbbi időkig a saját hátsó udvarukként kezelték Magyarországot a kereskedelem és a befektetések terén. Most azonban egyre többen úgy látják, hogy Orbán Viktor „Tegyük újra naggyá Magyarországot” stratégiája feszültségeket kelt.

A Bloomberg jelentése szerint „a kiskereskedelmi, pénzügyi szolgáltató, média és távközlési cégek, valamint a repteret üzemeltető vállalat vezetői elmondják, hogy nyomás alá kerültek Orbán nacionalista törekvései miatt, amelynek része, hogy a vagyontárgyakat magyar kezekbe helyezi át, különösen azokéba, akik közel állnak hozzá.    

Philipp Haussmann, a Német Keleti Üzleti Szövetség alelnöke, akinek a cége szintén befektetett Magyarországon, a külföldi vállalkozások kiszorításának eszközeiről szólva, büntetőadókról, gyorsan változó törvényi környezetről, hatósági nyomásról, valamint a külföldi entitások elleni politikai kampányokról beszélt.

A Bloomberg példának a budapesti repülőteret hozta fel. Részleges tulajdonosát és üzemeltetőjét már másodjára kényszerítik eladásra, mert – mint írják – nem fektet be eleget a repülőtéren, amit a cég cáfol. Orbán partnere és veje által koordinált korábbi átvételi kísérlet 2021-ben kudarcba fulladt, mert a potenciális vevőknek elfogyott a pénzük.   

A múlt hónapban a Spar anyavállalatának elnöke vádolta meg a hatóságokat azzal, hogy különadókat alkalmaz azzal a céllal, hogy a kormányhoz közeli embereket segítsen hozzá az átvételhez. A magyar kormány most bíróság elé akarja citálni a Spart a vádak miatt.  

Az Orbán-kormány mindezek ellenére, visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint rosszul kezeli a befektetőket, és Varga Mihály miniszter továbbra is állítja, hogy Magyarország hírneve a befektetők körében „remek”. Varga szerint öt német cég közül négy továbbra is Magyarországon fektetne be.