Az egészségügy átalakításában a káosz a rendező elv

HírKlikk 2024. május 5. 09:30 2024. máj. 5. 09:30

Egyre rosszabb a helyzet az egészségügyben: májusban újabb osztályok és szolgáltatások szünetelnek, az adott intézményhez tartozó betegeket más intézményekben látják el. Komáromi Zoltán szerint hónapról-hónapra egyre rosszabb a helyzet az egészségügyben, a kormány pedig csak követi az eseményeket. Kincses Gyula úgy látja, ennyi pénzből nem lehet egy ennyire széttagolt ellátórendszert működtetni. Kunetz Zsombor pedig arról beszélt, át kellene szervezni a kórházi ellátást, de most csak bedobták a gyeplőt, és majd lesz valami.

Újabb osztálybezárásokra kell felkészülni az egészségügyi intézményekben – szúrta ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozatait a 444. Ezekből derült ki, hogy országos szinten van olyan egészségügyi intézmény, ahol szünetel például a kézsebészeti, az ortopédiai, a mammográfiai, az allergológiai és a klinikai immunológiai szakrendelés, vagy a klinikai onkológiai szakrendelés, illetve az idegsebészeti járóbeteg-szakellátás. Több helyen a CT-berendezések meghibásodása miatt kell a betegeknek másik egészségügyi intézménybe menni – írta meg a 444-re hivatkozva az atv.hu.

Komáromi Zoltán szerint ezzel a jelenséggel három probléma van. Az egyik, hogy a központosított kórházvezetés meg sem kísérelte eddig megoldani a nyugdíjba vonulás kapcsán jelentkező szakemberhiányt. Mint mondta, „a másik probléma, hogy azok az intézmények, ahová irányítják a betegeket, tulajdonképpen rosszabb helyzetbe kerülnek, mert a saját ellátási területükön kívülről kell betegeket ellátni, ezáltal ott is növekednek a várakozási listák, előjegyzési listák”. A harmadik problémaként Komáromi Zoltán a mentési kapacitás kritikus lecsökkenését nevezte meg. 

A Magyar Orvosi Kamara korábbi elnöke, Kincses Gyula szerint a jelenlegi helyzetben nincs semmi meglepő. „Minden szakember tudja, hogy ennyi pénzből ezt a széttagolt ellátórendszert nem lehet működtetni. Egyrészt több pénz kellene ahhoz, hogy a működés zavartalan legyen, másrészt a megváltozott szakmai körülményeknek megfelelően, koncentrálni kellene az ellátórendszert. Ennyi szakemberrel nem lehet ennyi telephelyet folyamatosan működtetni” – jegyezte meg.  

Kunetz Zsombor arról beszélt az ATV híradójának, hogy most nem előre meghatározott módon történnek az átalakítások, hanem a káosz rendező elve alapján. „Ezt egészen pontosan addig lehet csinálni, amíg a Fidesz választási nyerésének az esélyét nem csökkenti ez az állapot, abban a pillanatban, ahogy a Rogán-művek mérései azt fogják kihozni, hogy ez veszélyezteti a regnáló hatalmat, abban a pillanatban valamilyen megoldást kénytelenek lesznek rá találni. Ez addig a pillanatig megy.” 

Megkérdezték mindhárom egészségügyi szakértőt, hogy egy egytől tízes skálán milyen állapotban van jelenleg a hazai egészségügy. Komáromi Zoltán szerint a nagyobb városokban 4-es, 5-ös szinten van, míg a kisebb városokban, ahol nincs kórház csak rendelőintézet és szakemberhiánnyal is küzdenek, ott 2-es, 3-as fokozatnál tart a rendszer. Kincses Gyula csak azért értékelte 4-5-re, mert bár egyre több zavar van az egészségügyben, az abban dolgozók hősies helytállása miatt működik még mindig. Kunetz Zsombor úgy látja, ha a német rendszert 8-asra értékeli, akkor a magyar rendszer jelenleg a 2-3-as szinten áll.

Forrás: atv.hu