Az Orbán-kormány kiárusítja Magyarországot Kínának

HírKlikk 2024. május 9. 19:00 2024. máj. 9. 19:00

Magyarország viharos sebességgel építi ki a Kínával való együttműködését, de kezd ellenállást mutatkozni a „keleti nyitással” szemben – hívta fel a figyelmet honlapján az SFR svájci közszolgálati rádió és televízió.

A cikk részletesen beszámolt a magyar vidéken épülő hatalmas gyárakról, valamint a kínai tulajdonban lévő Pireusz kikötőbe vezető vasútvonalról – amelynek pikáns részlete, hogy a vonatkozó szerződések titkosak –, a Budapest és a kínai nagyvárosok közötti egyre gyakoribb légi járatokról.

Ám nem csak a gazdaságról van szó. Nemsokára kínai rendőrök fognak járőrözni a magyar utcákon, a hivatalos indoklás szerint a terrorizmus és a határokon átnyúló bűnözés elleni harcban való együttműködés jegyében.

Miközben az EU arra ösztönzi a tagállamokat, hogy építsék le a Kínától való függőségeiket, de Magyarország demonstratívan ennek éppen az ellenkezőjét teszi. Orbán Viktor újra és újra hangsúlyozza, hogy „a nyugat hanyatlóban van”, ezért számára logikus, hogy Kína, a felemelkedő szuperhatalom közelségét keresi. 

Magyarországon azonban ellenállás van kibontakozóban: alig telik el hét a környezeti problémákat okozó új, gigantikus gyárak elleni tiltakozás nélkül. Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció képviselője az Európai Parlamentben, úgy látja, a kormány nevetséges áron elkótyavetyéli Magyarországot Kínának. Ranschburg Zoltán politikai elemző (Republikon) szerint a kínai befektetések nem hoznak jólétet Magyarországon, mert a nagy haszonra a kínai nagyvállalatok tesznek szert, és Magyarországon legjobb esetben is csak az alvállalkozók keresnek, „azok pedig szinte kivétel nélkül szorosan kötődnek a kormányzó Fidesz párthoz, vagy közvetlenül a kormányhoz”. 

Orbán Viktort azonban aligha zavarja ez a bírálat. Kényelmes kétharmados parlamenti többséggel kormányoz, és Kínában most olyan partnerre talált, amelyet bármikor kijátszhat az EU ellen.