Az Orbánhoz közeli sajtó szerint nem szabad megalázkodni a „brüsszeli globalisták” előtt

HírKlikk 2024. április 30. 17:20 2024. ápr. 30. 17:20

Itt az unió keleti bővítésének 20. évfordulója, ám Orbán Viktor legszívesebben visszaforgatná az idő kerekét – írta Bécsből keltezett kommentárjában a Süddeutsche Zeitung tudósítója.

Orbán abban bízik, hogy az európai választás, Donald Trump győzelme, valamint a háború révén a kicsiny Magyarország végre ismét fontos szereplő lesz a világban. A Fidesz-közeli sajtó alájátszik: a Magyar Nemzet részletesen felsorolta, hogy az EU-tagság milyen károkat okozott az országnak, és hogy ezért nem éri meg megalázkodni a „brüsszeli globalisták” előtt.

A lap idézi Kiran Patelt, a Müncheni Egyetem történészét, aki meg van győződve arról, hogy a régi és újabb tagok közti feszültség egy része sokkal korábbra vezethető vissza. Főleg a magyaroknál, akik úgy érezték 1989 előtt, hogy ők a legvidámabb barakk a keleti tömbben. Ennek megfelelően, nagy volt a várakozás, majd a csalódás körükben a rendszerváltás után.

Budapest abban reménykedett, hogy Kohl kancellár segít bekerülni az unióba, majd átvészelni a gazdasági nehézségeket. Orbán azonban rájött, miként aknázhatja ki a maga számára a játékszabályokat. Kormánya mindmáig a közösségi támogatások egyik legfőbb kedvezményezettje.

Viszont szívesen kirohan a Bizottság ellen, miközben a magyar kivitel 78 százaléka az európai partnerekhez megy, és a rendszer fennmaradását nagy mértékben elősegíti a gazdasági összefonódás. Ám a szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormányfő előszeretettel használja ki az unió kínálta előnyöket saját hatalmának kiépítésére, a normákat a saját érdekében veti be.

(A cikk csak  előfizetőknek olvasható.)