Hernádiék cége hitelt kapott a kormány bankjától a spanyol Talgo megvételéhez

HírKlikk 2024. május 2. 10:55 2024. máj. 2. 10:55

Még nem lefutott meccs a spanyol vonatgyártó cég, a Talgo megszerzése, a spanyol kormánynak fenntartásai vannak, a magyar oldalon azonban már mindent előkészítettek.

A finanszírozásnál olyan megoldás sejlik fel, amit a Vodafone-bevásárlásnál láttunk: az anyagi hátteret készpénz, illetve hitel formájában nagyobbrészt állami szereplők (a Corvinus Zrt., illetve az Eximbank Zrt.) bocsátják rendelkezésre, a szerzemény többségi része pedig végül magánkézbe kerül  – írja a 24.hu.

A Talgo S.A. megszerzésére 619 millió eurós vételárral (mintegy 240 milliárd forint) jelentkezett be a magyar Ganz-MaVag Europe Zrt. projektcég.  A tőzsdén jegyzett Talgo részvényeire április elején tett részvényenként 5 eurós ajánlat az akkori záróárhoz képest 14 százalékos prémiumot jelentett. A külföldi sajtóbeszámolók szerint ez elég meggyőző volt a Talgo legnagyobb tulajdonosai számára, ám spanyol kormánykörökben korántsem ilyen egyértelmű az ügylet támogatása. Stratégiai cégek esetében a spanyol kormány jóváhagyása szükséges a felvásárláshoz, a Talgo pedig stratégiai jelentőségűnek számít, mivel hozzáfér az ország vasúti hálózatáról és nemzetbiztonságáról szóló érzékeny információkhoz.

A felvásárlásra bejelentkezett Ganz-MaVag Europe Zrt.-t tavaly év végén kifejezetten erre a projektre gründolták, papírforma szerint 55 százalékos tulajdonosa a Ganz-MaVag Holding Kft. (közvetetten a Solva II. Magántőkealap, amelynek főrészvényese Törő Csaba, az alapkezelő a Hernádi Zsolt vezette Mol Nyrt.-é), a kisebbséget pedig – bár ez az Igazságügyi Minisztérium naprakész cégnyilvántartásából nem derül ki, a magyar állam nagybevásárlásait intéző Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. birtokolja.

Az ajánlattevő Ganz-MaVag Europe anyacége, a Ganz-MaVag Holding Kft. üzletrészein április 2-án jelzálogjog bejegyzés jelent meg, a kormány bankjával, az Eximbank Zrt.-vel kötött hitelszerződés miatt. A hitelbiztosítéki nyilvántartás alapján 345 millió euróról van szó.

A hitelbiztosítéki adatok alapján úgy fest, hogy a Talgo megvételéhez az állam hitellel is besegít. A Ganz-Mavag Europe Zrt.-ben 55 százalékot birtokol a Ganz-Mavag Holding, ennek alapján a Talgoért ajánlott 619 millió eurós vételárból 340,45 millió euró esne rá. Ez igen közel van az üzletrészeire kikötött biztosíték összegéhez.

Forrás: 24.hu