Hivatalos: senki nem takarít meg 181 ezer forintot a rezsicsökkentéssel

HírKlikk 2024. május 9. 13:35 2024. máj. 9. 13:35

Pert nyert a Gazdasági Versenyhivatallal szemben jogerősen Tóth Bertalan. 30 napon belül versenyfelügyeleti eljárást kell lefolytatnia a GVH-nak az MVM-mel szemben, mert HAZUDIK a rezsiboxban, és ezzel megtéveszti a fogyasztókat – írta Facebook-posztjában a Magyar Szocialista Párt frakcióvezetője.

Tóth Bertalan bejegyzésében rámutat,

„nem takarít meg egy magyar család 181 000 Ft-ot havonta a rezsicsökkentéssel.”

Ma a bíróság ítélete alapján megerősítést nyert, hogy a Fidesz becsapta és folyamatosan becsapja a magyar családokat – teszi hozzá a szocialista politikus.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője azért perelte be a Gazdasági Versenyhivatalt, mert a hatóság nem kívánt versenyfelügyeleti eljárást indítani a gázszámlák narancssárga „rezsiboxának” szerinte megtévesztő tájékoztatása miatt.

A politikus augusztus végén azzal a panasszal fordult a hatósághoz, hogy a lakossági gázszámlák narancssárga „rezsiboxában” feltüntetett, a fizetendőkhöz képest általában igen tetemes „megtakarítási” értékből visszaszámolva arra jutunk: „rezsicsökkentés nélkül” az átlagfogyasztás alatti, száz, illetve az afeletti, 767 forint helyett 1020 forint körüli összeget kellene fizetnünk köbméterenként. Míg a vonatkozó jogszabály szerint a megtakarítást a „földgáz versenypiaci egységárához” képest kell feltüntetni, az MVM „számlamagyarázója” szerint a viszonyítási szint „a 2022. december 31-ig meghatározott 1020 forint világpiaci ár” – írta a Népszava tavaly novemberben.

Tóth Bertalan többször is felhívta a figyelmet arra, hogy a gázszámlákon feltüntetett számítás megtévesztő, amivel az MVM számos jogszabályt megsért.

A GVH az MSZP-s politikus beadványát a többi között azzal utasította el, hogy helytelen csak a tőzsdei árból kiindulni, mert az MVM számára a beszerzési áron felül arra számos egyéb tétel – például „kockázati felár” – rakódik. Ráadásul a vásárlás és az eladás között akár hosszabb idő is eltelhet. Szintén megállapították, hogy ma a piacon az állami MVM-en túl más nem kínál a lakosságnak gázt. Szerintük az alacsonyabb nagyfogyasztói tarifák azért nem hozhatók fel érvként, mert azok általában a kisfogyasztókénál alacsonyabbak. A versenypiaci vizsgálatot összességében azzal utasították vissza, hogy „nem valószínűsíthető”, miszerint az MVM alaptalanul viszonyítaná a lakossági hatósági árakat ma is 1020 forintos „világpiaci árhoz”.

Forrás: Hírklikk