Magyar Péter: lépésről-lépésre, tégláról-téglára visszavesszük a hazánkat

HírKlikk 2024. május 5. 17:15 2024. máj. 5. 17:15

Több tízezer ember vett részt Magyar Péter debreceni tüntetésén. Ahogy a Tisza Párt elnöke mondta: „egyre többen érzitek, hogy most vagy soha. Ha most sikerül, lezárhatjuk azt a korszakot, ami Magyarországot az Európai Unió egyik legszegényebb és legkorruptabb országává tette. Ha pedig lezártuk a múltat, új jövőt építhetünk”. Arról is beszélt: aki a Tiszára szavaz, az a békére szavaz, aki a Fideszre szavaz, az a háborúra.

„Isten éltessen minden édesanyát, nagymamát, dédnagymamát és a leendő anyukákat is! Mindent köszönünk!” – írta Magyar Péter vasárnap a Facebook-oldalán. Beszámolt arról is, már rengetegen vannak úton vonattal Debrecenbe, ahol megtartják az utóbbi évtizedek legnagyobb vidéki politikai rendezvényét és talán a valaha volt legnagyobb anyák napi rendezvényt. Megjegyezte: „közben az állampárt és Kósa Lali is készül. Éjszakára kikapcsoltatták a teret mutató webkamerát, majd hajnalban suttyomban provokáló táblákat helyeztek el a lámpaoszlopokon adófizetői pénzen egy ideiglenes rendszámú daruskocsi segítségével. Most pedig épp a katasztrófavédelem helyez ki ideiglenes kamerákat a téren. Vajon mire készülnek?

Mi nem félünk, békések vagyunk, de hangosak leszünk, hogy a debreceni nagyurak meghalljanak minket és a Karmelita ablakai is megremegjenek!”

A készülődést egyébként a Debreciner.hu is figyelemmel kíséri. Cikkükben arról számolnak be, hogy a szerkesztőséget  egy – magát azonosíthatatlanná tevő – személy kereste meg azzal: őt a helyi Fidesz/Fidelitas, megszólította, hogy hajlandó lenne-e fütyüléssel, beletapsolással, bekiabálással Magyar Péter debreceni rendezvényét megzavarni. Mivel – az informátor elzárkózása okán – nem tudtak meg többet erről a felkérésről, annak valós tartalmáról, azért ezt eddig nem hozták nyilvánosságra.

A szerkesztőség figyelte, hogy a helyi hatalom miként reagál arra, hogy Magyar Péter Debrecenbe megy, és akinek tudtukkal egyetlen vidéki szerepléséhez sem kötődött semmiféle attrocitás.

Azt is írják: „Debrecen népét már egy ideje arra készíti fel a Fidesz, hogy itt Magyar Péter megjelenésének eredményeként durva történések, atrocitások következnek be az amúgy szerintük békés – az akkugyárak ügyében már több mint egy éve felzaklatott – városban.

A legföbb rémisztgető szerepét az egykori polgármester, a jelenleg is országgyűlési képviselő Kósa Lajos produkálja”  Kósa posztjai közül kiemelik: „Magyar Péter az anyák napi debreceni hergelés helyett inkább vehetne egy csokor virágot a három gyermeke édesanyjának...”  Amire Pósán László szintén fideszes debreceni képviselő ekként reagált: „Magyar Péter anyák napján nem az édesanyját vagy gyermekei anyját megy felköszönteni, hanem inkább idegen pénzen Debrecenbe szervezi az ország összes baloldali tüntetőjét. Magyar Pétert a gyűlölet vezérli, ő nem Debrecenért dolgozik, csak a hatalom megszerzése a célja. Debrecen őrzi régi értékeit, itt az édesanyákat a nagymamákat megilleti a tisztelet, a szeretet és ilyenkor minden mást illik félretenni. Lehet, hogy a belpesti világban ez már semmit nem jelent, de nekünk sokat jelent.”

A debreciner. hu tudomása szerint Kósa Lajos fideszes képviselő által is támogatott és Papp László fideszes polgármester jóváhagyó rábólintásával működő, az országos médiahatóságuk által be nem jegyzett, impresszummal nem rendelkező, a cikkeit névvel nem jegyző, totálisan fake news üzemmódban működő, újság látszatát keltő, ezzel is a rátekintőket átverő internetes cuccuk ismételgeti folyamatosan, hogy dühödt erők fogják Debrecen békéjét szétverni Magyar Péter jelenlétekor. (…) A debreceniek indulatainak elszabadításában szerepet vállal a közpénzből működő, önkormányzati tulajdonú városi média is, a KESMA kötelékébe tartozó megyei napilap és hírportálja is” – írja a lap. Végül úgy vonja le a tanulságot: „bár a Debrecenben hatalmon lévők és kisebb-nagyobb szócsöveik azzal riogatnak, hogy Magyar Péter fogja a békétlenséget és a gyűlöletet Debrecenben hozni, leginkább az tapasztalható, hogy mindezt maga a városvezetés és pártja teszi.”

A debreceni esemény, Magyar Péter tüntetése zuhogó esőben kezdődött el, de ennek ellenére, jelentős számú résztvevő gyülekezett már a tüntetés előtt a Kossuth téren. A résztvevők a „nem félünk!” jelszó skandálásával várták Magyar Pétert a helyszínen, de mire az esemény szervezője megérkezett a térre, az eső el is állt a  24.hu tudósítása szerint. 

Magyar Péter az Igazgyöngy Alapítvány vezetőjével, L. Ritók Nórával lépett a színpadra. A téren levőket és a még érkezőket azzal köszöntötte: „ne féljünk az esőtől, a Tisza áradásához sok vízre van szükség”. Megköszönte az elhíresült „női napszemüvegére” licítálók licitjeit, és átadta L. Ritók Nórának a felajánlott hárommillió forintot. Az alapítvány három Debrecen-környéki családot választott ki támogatásra. L. Ritók Nóra szerint nem három, hanem háromezer család van, aki rászoruló lenne. Olyan családokat választanak ki, akiket a szegénység mellett egészségügyi probléma is terhel. L. Ritók a beszédét azzal zárta, hogy „a bizalom, ami az utóbbi időben egy kicsit megcsappant, most helyreállhat”.

Ezután a Tisza Párt EP-képviselőjelöltjei léptek színpadra, és elsőként Gerzsenyi Gabriella szólalt fel, aki beszédében nagymamáját idézte, aki azt mondta neki: „Úgy csináld, hogy jó legyen!” Őt Nagy Ervin színművész követte, aki József Attila Mama című versével köszöntötte az édesanyákat. 

A „kálvinista Rómában” őt Tarr Zoltán az egyik minisztérium háttérintézményéből kirúgott lelkész követte, aki többek között arról beszélt, hogy a reformátusok Debrecenben, továbbra is jól érzik magukat. Felidézte, hogy a Debrecenbe tervezett Református Egységnap elmarad, miután Balog Zoltán püspök megosztotta a reformátusokat. 

A Tisza Párt EP-képviselőjelöltje arról is beszélt: mindenkinek vállalnia kell a véleményét, akkor is, ha emiatt esetleg retorziók érik, fenyegetik, félreállítják. Mi mindannyian ennek a rendszernek az áldozatai vagyunk, még ha nem is vérünk kiontásával, vagy vesénk leverésével – mondta. Végül némi derültség közepette Mészáros Lőrinc klasszikussá vált mondatával köszönt el a hallgatóságtól: „Legyetek bátorak!”,

A következő fellépőként Rost Andrea  Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes  elénekelte és elénekeltette az ott tüntetőkkel a „Tavaszi szél vizet áraszt” kezdetű csángó népdalt, „amely mától a Tisza Párthoz kötődik”. 

Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület elnöke, aki a CATL akkumulátorgyára ellen küzdő mikepércsi anyák képviseletében lépett színpadra, az akkumulátorgyárak veszélyeire hívta fel a figyelmet. Őt Rusznák András színművész követte, aki Ady Endre Felszállott a páva című versét szavalta el.

Magyar Péter először Gárdonyi Gézát idézte: „Légy az, kiből árad a nyugalom. Légy az, kire nem hat a hatalom. Nyújtsd oda, hol kérik a kezedet. S menj oda, hol fázik a szeretet." - Mindannyian változást szeretnénk, amit csak együtt tudunk elérni –mondta. Felidézte, az utóbbi hetekben az országot járta. A kormánypárti propaganda szerinte azt próbálja sugallani, hogy a Tisza Párt és az egybegyűltek csak „egy belpesti médiahack”. „Nézzetek körül! Mi a valóság?” – tette fel a kérdést. A Tisza Párt elnöke közölte, bárhogy is szervezkednek, most megtartják az utóbbi évek legnagyobb vidéki politikai demonstrációját, és a valaha volt legnagyobb anyák napi rendezvényt. Anyák napját felhasználva, a családalapítás megkönnyítését ígérte és felrótta a kormánynak, hogy 2013 óta nem emelte fel a családi pótlékot. „Azonnal a duplájára emeljük a családi pótlékot és inflációkövetővé fogjuk tenni, ha a Tisza Párt megbízáshoz jut" – mondta nagy üdvrivalgás közepette. Arról beszélt a szerinte több tízezres tömegnek, a Tisza Párt napról-napra nagyobb, egyre többen vannak, „árad a Tisza”. Ennek skandálásában a tömeg lelkesen követte. Hozzátette: „egyre többen érzitek, hogy most vagy soha. Ha most sikerül, lezárhatjuk azt a korszakot, ami Magyarországot az Európai Unió egyik legszegényebb és legkorruptabb országává tette” – magyarázta. Ha pedig lezártuk a múltat – tette hozzá – új jövőt építhetünk. A 20 év alatt kapott 40 ezer milliárd forint uniós forrás ellopására utalva, kijelentette: „Feloszlatjuk az Orbán-Tiborcz-Mészáros részvénytársaságot”, a külpolitikáról szólva  leszögezte, Oroszország az agresszor. Szerinte azt hazudja a kormány, hogy ők a békepártiak, mindenki más háborúpárti. Magyar arra kérte a közönségét, üzenjék meg: nem ez igaz: mindenki békepárti. A szónok kijelentette: Oroszország az agresszor, Ukrajna területvédő politikája jogos. Arról is beszélt, hogy a Tisza Párt szorgalmazza a béketárgyalások azonnali megkezdését. „Aki a Tiszára szavaz, a békére szavaz” – hangoztatta. Szerinte valójában a Fidesz a háborúpárti, amikor több száz katonát küldenek Csádba. Magyar beszéde közben hangfelvételről lejátszották Orbán Viktor egyik tizenhét évvel ezelőtti nyilatkozatát, amelyben arról beszélt, hogy a rend és a béke iránti vágy miatt a kormány felé fordulnak az emberek ösztönösen, a kormányzati tevékenység minőségétől függetlenül. Beszédét azzal zárta: „lépésről-lépésre, tégláról-téglára visszavesszük a hazánkat”, és bejelentette, június 9-én a Hősök terén lesz a következő tüntetés.

Az egyik résztvevő szerint a debreceni Kossuth téren politikai rendezvényen megközelítőleg sem volt ehhez foghatóan sok ember, még az akkumulátorgyár elleni megmozdulásokon sem. A tüntetők közül  sokan viseltek kokárdát, Tisza-pártos pólót. Sok a magyar zászló is, az uniós zászlóból azonban kevesebb akadt.

Forrás: Hírklikk