Minden kiejtett szónak jelentősége van a politikában

HírKlikk 2024. április 30. 14:34 2024. ápr. 30. 14:34

Elutasították az ellenzéki együttműködés pártjai Magyar Péter nyilatkozatát, amelyben Dobrev Klárát az összefogás EP-listavezetőjét kritizálta egy előadásában, és azt mondta, „Szentkirályi Alexandra és a többiek ott lógnak ilyen különböző színekben, Dobrev Klára ilyen egészen ijesztő, de ha gyerek lennék, vagy gyerekem lenne, lehet, nem tolnám ott babakocsival, nehogy megálljon a növekedésben.”

Az ellenzékben politizáló nagyon kevés nő eddig csak a Fidesztől kapott ilyen sértő, szexista megjegyzéseket – írta Facebook-bejegyzésében Kunhalmi Ágnes az MSZP társelnöke. Szerinte ilyen kijelentéseket hallva, ma egy fiatal lány nem mer belépni a politikába. Úgy fogalmaz, „Magyar Péter olyan politikai kultúrából jött, ahol ez a fajta, nőkkel kapcsolatos szemlélet és gondolkodásmód mindennapos. Úgy látszik, ezen nem tud vagy nem akar változtatni.”

Nem jó ez az irány, nem szabad támogatni – tette hozzá a szocialista politikus.

Szabó Tímea a Párbeszéd-Zöldek társelnöke, aki sajtótájékoztatót tartott Komjáthi Imrével az MSZP társelnökével, kijelentette, a Fidesz elmúlt 14 évében női ellenzéki politikusként ahhoz kellett hozzászoknia, hogy folyamatosan negatív megjegyzéseket tesznek a külsejükre, és ez rettenetesen sokat árt a nyilvánosságnak, sokat árt a közbeszédnek, a higgadt párbeszédnek, különösen akkor, ha azok az emberek és politikusok is átveszik ezt a szóhasználatot, akik a kormány ellen küzdenek.

„Nekem is azt mondták, hogy ne pofázz bele kisanyám, vagy amikor szoptatós kismamaként is a legkarikásabb szemű, legnyúzottabb képeimet használták és használja ma is a Megafon” – emlékeztetett arra, hogy őt is sokszor érték szóbeli támadások a Fidesz részéről.

Hozzátette, figyelni kell arra, hogy ne kövessen el senki hasonló hibát, és ne mondja Orbánra sem, hogy köpcös, kövér, hogy törpe. „Minden kiejtett szónak jelentősége van a politikában és lehet bocsánatot kérni, ez erősít egy politikust” – tette hozzá.

Szerinte, ha Magyar Péter bocsánatkérés helyett rogáni propagandának minősíti az ellenzék reakcióját, akkor az azt jelenti, hogy semmiben nem különbözik a Fidesz 14 éves politikájától.

Komjáthi Imre az MSZP társelnöke úgy fogalmazott, az elmúlt 14 évben a kormány gyűlölettel mérgezte meg az országot, szavakkal, tettekkel, gyűlöletkeltő plakátokkal, azért is süllyedt ilyen mély szintre a közbeszéd. Mint mondta, a szocialista párt a folyamatos ellenségkeresés helyett békejobbot kíván nyújtani mindenkinek, aki ezért az országért tenni akar.

Hat gyermekes családapaként van két lányom, mit mondjak nekik, ha a politikába akarnak jönni, hogy ez egy macsó, sokszor hímsoviniszta világ? Vagy, hogy meneküljetek? – tette fel a kérdéseit. Éppen ezért emelem fel a hangomat Magyar Péter Dobrev Klárára irányuló kijelentései miatt – válaszolta. „Szeretném meggyőzni Magyar Pétert arról, ha a közélettel akar foglalkozni, és azt formálni, akkor ne ezen az úton menjen és szeretném erről meggyőzni a követőit is” – tette hozzá Komjáthi Imre.

Megengedhetetlen, hogy egy férfi – ráadásul, aki rész szeretne venni a közélet formálásában –, nőkről ilyen minősíthetetlen, megalázó stílusban beszéljen. Egymás megalázása a politikában éppen oly elfogadhatatlan, mint a mindennapokban – fogalmazott a szocialista politikus

Forrás: Hírklikk