Orbán Viktor első fokon pert nyert a Klubrádió ellen

HírKlikk 2024. május 7. 15:45 2024. máj. 7. 15:45

A Fővárosi Törvényszék egyelőre szóban kihirdetett pénteki, elsőfokú ítélete szerint a Klubrádió nem tudta bizonyítani, hogy amit Hans Reisch, a SPAR vezérigazgatója állított a Lebensmittel Zeitung című lapban Orbán Viktorról és oligarcháiról, az valós, ezért helyreigazítást kell közölniük az élelmiszerlánc vezérigazgatója nyilatkozatának szemlézése miatt.

Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója a Media1-nek elmondta: bizonyításra a gyorsított eljárásban gyakorlatilag esélyük sem volt, hiszen egy külföldi személy egy külföldi lapnak adott nyilatkozatáról van szó. Fellebbeznek az ítélet ellen, és ha szükséges, akár nemzetközi fórumokra is elviszik az ügyet, mivel a sajtó ellehetetlenülése lenne, ha nem szemlézhetne külföldi lapokat a magyar kormányfővel kapcsolatban.

Orbán Viktor magánszemélyként tömegesen sajtópereket indított magyarországi sajtótermékek ellen. Az ügyben a kormányfő jogi képviseletét egy Tuzson Bencéhez köthető ügyvédi iroda látja el a bíróságon.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, Orbán biztosan beperelte a 24.hu-t, a Klubrádiót, a Hírklikket, a 444-et, az Indexet és Economx-et és nem zárható ki, hogy akár további lapokat is perel. Ezeket a pereket külön-külön folytatja le a bíróság.

A miniszterelnöknek azokkal a sajtószemlékkel, köztük a Hírklikkével  támadt problémája, amelyek arról szóltak, hogy átalakította működését és Svájcba menekítette magyarországi vagyona egy részét az osztrák tulajdonú SPAR üzletlánc, amelynek vezérigazgatója, Hans Reisch azt állította a Lebensmittel Zeitung című lapban, hogy ezzel a lépéssel akarnak védekezni az ellen, hogy Orbán Viktor oligarchái megszerezzék a magyar piacon második legerősebb élelmiszer-kereskedelmi céget.

A SPAR-vezér a Lebensmittel Zeitungban megjelent cikk szerint azt mondta, megkeresést kapott, hogy engedje meg Orbán Viktor egyik rokonának, hogy befektessen a magyarországi leányvállalatba. Orbán Viktor szerint ez valótlan, ezért sajtópert indított a közlést átvevő magyar médiumok ellen helyreigazítást követelve. A lapban hírbe hozott rokon, Tiborcz István (Orbán Viktor veje) is azt mondta, hogy nem igaz, amit a SPAR-főnök állít.

Érdekesség, hogy az osztrák lapban megjelentekről Magyarországon elsők között a Mészáros Lőrinc-közeli Indamediához tartozó Economx számolt be, majd részben ezt vették át a szintén perbe vont médiumok.

Forrás: media1.hu