Pintér-körlevele a félelmet jelzi

Nagy András 2019. január 25. 10:30 2019. jan. 25. 10:30

Körlevélben adta ki Pintér Sándor, mi a teendő, ha ellenzéki képviselők megszállják valamelyik Belügyminisztérium alá tartozó állami intézményt. A Index birtokába került belügyminiszteri utasítás jelzésértékű, és jól mutatja, hogy a hatalom tart a népharagtól – reagáltak a szocialisták.

A Pintér-levéllel kapcsolatban Harangozó Tamás a Hírklikknek pénteken úgy fogalmazott: „Látszik, hogy félnek mind az ellenzéki képviselőktől, mind a népharagtól, erre egyébként minden okuk megvan. De ha újabb törvénytelenségekre és visszaélésekre vetemednek, az csak olaj lesz a tűzre.”

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának szocialista tagja ezzel a tavaly decemberben az MTVA-székházban történt nyilvánvaló jogsértéseken túl többek között alighanem arra az egészen elképesztő ügyészségi határozatra is utalt, amivel a Polt Péter vezette vádhatóság a vizsgálata végén a hivatalos személynek minősülő képviselőkkel szemben kezdeményezett eljárást, az MTVA biztonsági cége helyett.

Ezzel nem csak az a baj, hogy minden egyes képviselőre ugyanazt a verdiktet mondja ki, miközben számos különböző eset volt Varju Lászlótól Hadházy Ákoson át Szél Bernadettig, illetve a tettleg nem bántalmazott, „csak” munkájának ellátásában akadályozott ellenzéki képviselőkig.

Hanem például az is, hogy a közmédia Kunigunda úti székházában parlamenti felhatalmazással megjelent országgyűlési képviselőket érthetetlen módon az ügyészség nem tekinti hivatalos személynek, és erre hivatkozva állítja, hogy jogszerű volt a velük szembeni erőszakos eljárás.

Ez az érvelés azon kívül, hogy eleve téves, ugyanis az országgyűlési képviselők nyilvánvalóan hivatalos minőségben jelentek meg a közmédiánál, tulajdonképpen olyan, mintha mondjuk egy ügyészt, aki éppen nem a tárgyalóteremben van, a nyílt utcán nyugodtan, minden további jogkövetkezmény nélkül össze lehetne verni.