Szijjártó Péter a kínai külügyminiszternek: fel kell erősíteni a békepárti tábor hangját világszerte

HírKlikk 2024. április 24. 16:35 2024. ápr. 24. 16:35

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Pekingben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kínai kollégájával, Vang Jivel folytatott találkozóján leszögezte, hogy a jelenlegi időszak minden korábbinál nagyobb jelentőséget kölcsönöz a kétoldalú viszonynak, és nem csupán azért, mert a két ország idén ünnepli a 75. évfordulóját a diplomáciai kapcsolatok felvételének.

Rámutatott, hogy a világ rendkívüli biztonsági kihívásokkal néz szembe, talán súlyosabb a helyzet, mint bármikor az utóbbi évtizedekben. Elsősorban a Magyarország szomszédságában több mint két éve kirobbant ukrajnai háborút említette, és hangsúlyozta, hogy a béke oldalán állók határozott elkötelezettségére, s hanguk felerősítésére lenne szükség.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a háborúpárti tábor azért is rendkívül hangos, mert a globális NGO-és médiahálózatok támogatását élvezi.

„De nekünk is hangosabbá kell válnunk, akik a béke pártján állunk" – mondta.

Valamint reményét fejezte ki, hogy Magyarország számíthat Kína elkötelezettségére a jövőben is annak érdekében, hogy végre visszatérhessen a béke a térségbe.

A miniszter végül kiemelte, hogy a jelenlegi időszak a kétoldalú kapcsolatok szempontjából is lényeges, ugyanis Kína volt tavaly a legfontosabb beruházó Magyarországon, az pedig, hogy a kelet-ázsiai ország vállalatai hazánkba helyezik a bizalmukat, segít leküzdeni az ukrajnai háború és a szankciók miatt előállt súlyos nehézségeket.

„Az idő mára bebizonyította azt, hogy a magyar-kínai kapcsolat kölcsönösen előnyös, és mindkét fél sokat profitálhat belőle" – fogalmazott.

Majd leszögezte: ez világosan bizonyítja, hogy hibás az az európai megközelítés, amely fenyegetésként tekint Kínára.

Szavai szerint ehelyett inkább lehetőségként kell tekinteni az együttműködésre Kínával, mert ennek jól láthatóan sok előnye van.

Forrás: MTI