Ungár Péter szabadságharcot hirdetett az EU vezetésével szemben

HírKlikk 2024. április 28. 14:00 2024. ápr. 28. 14:00

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője megígérte, hogy keményen fel fognak lépni az Európai Unióban munkát vállaló kelet-európaiak egyenlő bérezéséért. Ungár a Facebookon arról írt, hogy az unióban a kelet-európai munkavállalók, így a magyarok is, a nyugati állampolgárokhoz képest lényegesen rosszabb feltételek mellett, lényegesen kevesebbet keresnek ugyanazért a munkáért.

Azt a tézist, amely szerint az uniós tagság egyik legnagyobb előnye Magyarország számára a munkaerő szabad áramlásának biztosítása, épp a bejegyzésében cáfolja a politikus. Szerinte ugyanis ez akkor lenne valóban így, ha a blokk minden állampolgára egyenlő munkafeltételek mellett, azonos bért kapna, függetlenül attól, hogy melyik uniós tagállamból származik, amikor egy másik tagállamban munkát vállal.

Ha a nyugati EU-tagállamoknak fontos alapelv az egyenlő munkáért egyenlő bér elve, akkor annak a kelet-európai munkavállalók esetében is érvényesülnie kell – hangsúlyozza Ungár. 

Az LMP politikusa szerint a kelet-európai dolgozóknak drámaiak a munkakörülményei, és alacsony a fizetésük – kiváltképp a hollandiai húsiparban. Ungár azt ígéri, hogy „az LMP azért dolgozna az Európai Parlamentben, hogy az áttételes, ügynökségen keresztül történő foglalkoztatás uniós szabályait szigorítsák meg, és több esetben szüntessék meg az ügynökségeken keresztül történő foglalkoztatás lehetőségét. Szerinte ez jelentős lépés lenne a tiszta viszonyok és egyenlő munkafeltételek irányába. Azt is hozzátette, hogy az Orbán-kormánynak ebben a kérdésben a magyar munkavállalók mellé kell állnia a nyugati munkaadókkal szemben.

Itt az ügy és idő a szabadságharcra – hangsúlyozta Ungár, és azt ígérte, keményen fel fognak lépni az Európai Unióban – akár a vezetés ellen is – a magyar érdekek védelméért – írja az Index.