Vészhelyzet az űrben: szemét csapódott a kínai űrállomásba

HírKlikk 2024. április 28. 16:50 2024. ápr. 28. 16:50

Most hozták nyilvánosságra, hogy decemberben, majd még márciusban is vészjavításokat kellett végezni a kínai Mennyei Palota űrállomáson azok után, hogy az állomás napelemszárnyai megsérültek.

A javításhoz két űrsétát is végrehajtott a Mennyei Palota nevű űrállomás legénysége. A becsapódó űrszemét károkat okozott az állomás napelem-szárnyaiban, részben megszűnt az áramellátás, ezért kellett elvégezni a javítást. 

Azért volt történelmi a javítás, mert kínai asztronauták még soha nem végeztek ilyen munkát Föld körüli pályán. A kínai állami média szerint az akció sikerrel járt, kiderült, hogy a hiba a tápkábelében volt.

Az űrhajósok összesen csaknem 16 órát töltöttek az űrben, arról nem közöltek részleteket, hogy mikor csapódott az űrállomásnak az űrszemét, vagy hogy sikerült-e megállapítani egyáltalán, hogy milyen törmelékről volt szó. Űrszemét vagy mikrometeorit-darab egyaránt okozhatta a sérülést.

A kínai űrügynökség egyébként nemrég számolt be arról, hogy az elmúlt időszakban több alkalommal is manőverezni kellett az űrállomást, hogy elkerüljék az űrszemetet.Több megelőző intézkedést is hoztak a legutóbbi incidens után, például a csővezetékek és kábelek védelmét is megerősítik, így azok védettebbek lesznek az űrszeméttel szemben – írja a HVG.